Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tidigt vaken - terziner från skånska kusten

Fem vita ljus i gamla mässingstaken
och nytänd eld i murad öppen spis
då är det gott att vara tidigt vaken

I stengodskrukan står ett hoppfullt ris
därute vågor hörs mot stranden dåna
men nattens storm är nu blott morgonbris

I arla timme finns det tid att måna
om både husets katt och eget jag
nu börjar himlen över havet gråna

och katten somnar fylld av välbehag
när vita måsar lättar ifrån taken
och vårlig morgon övergår i dag.




Bunden vers (Annat versmått) av papillon
Läst 1593 gånger och applåderad av 25 personer
Publicerad 2008-01-20 08:37



Bookmark and Share


  vera gade VIP
- så gick fyra år...fortfarande knoppas riset i stengodskrukan, hörs havets dån; katten spinner, måsarna lyfter i arla morgonstund...allt är lugnt...
2012-04-11

  Alva Johnsson VIP
Vilken text!!!!!!!!
Underbar!!!
2011-06-16

    ej medlem längre
De här terzinerna känns så väl anpassade till sitt ämne. Det hela ger mig en väldigt mysig känsla. Själv älskar jag verkligen den stämning som svävar över ett kustlandskap mellan nattens yttersta timma och dagens första.

De avslutande raderna:
"när vita måsar lättar ifrån taken
och vårlig morgon övergår i dag",

är sannerligen något att vara stolt över!
2011-01-31

  Jan Widströmer VIP
Välkomponerad stämningsdikt ! En diktare som inte bara bryr sig om orden utan också bemödar sig om formen, äntligen !
2010-12-29

  aol
verkligen en fin poesi
2010-08-22

    Annika J
Skickligt komponerad dikt med fin stämning!
2010-01-06

  Myself
du förmedlar en härlig stämning,behövs i höstmörkret.
2009-11-15

  Gormsen
Fin rytm och bra berättarkonst! Hälsningar från en annan skåning på Sydkusten!
2009-08-10

  stella
Vilken hemlängtan jag får...inte ett hav i sikt här...kan inte avgöra vilken kust du bevistat?
2008-12-03

  Erik L
Skickligt skrivet. Jag imponeras alltid av de som kan följa ett förutbestämt rimmönster som i en terzin. Gillar också hur väl du beskriver temat i dikten.
2008-07-20

  Anguis
Väskrivet och rytmiskt. Jag gillade bäst den andra versen. Ser tydliga bilder av de orden. Najs!
2008-07-14

    © Birgitta Wäppling VIP
Välskrivna terziner, fina i både rytm och rim.
Ser vackra bilder framför mig.
2008-04-24

  Prometeus
Välskrivna terziner, på min ära!

(Nota bene; Skåne har (minst) tre kuster.)
2008-02-17

  katt.inc
Tack för denna stämningsfulla och vackra dikt.
2008-01-20

  Michaela Dutius
En härlig morgon med vardagslyckor som känns som en varm pläd att kliva in i.
Väl skaldat!
2008-01-20

  thyra
En behaglig text att läsa. ´I stengodskrukan står ett hoppfullt ris` Skön tanke!
2008-01-20

  vera gade VIP
Sköönt- jag tror jag lägger mig en stund till; och drömmer
2008-01-20

  Larz Gustafsson VIP
Härligt havsdoftande och fin!
2008-01-20

  Åsa Gustavsson VIP
vackert sluten ring
skön morgon
med en vältonad
terzin
verkligt fin
2008-01-20
  > Nästa text
< Föregående

papillon