Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En klassisk ballade om pesten på väg mot England

Vem kan nu vara Herren till behag?
Vem vill åt liemannen vara värd?
Det finns ej mera ovälkommen gäst
än denne man, så blek, så grå, så tärd
Han väljer själv sin bittra ankomstdag
Det kommit bud från Finistère och Brest
att hämndens ängel nått dem på sin färd
Gud, skona oss från dödens svarta pest

Nu griper prästens tal om strupen tag:
O, mänsklighet, av Satan villigt närd,
hör vrålen från hans ludna djävulsbest
bered dig på din snara hädanfärd
Står inte detta straff i Herrens lag?
Vi skriar ni, vet inte Herren bäst?
Förbjudet är att fly från hus och härd
Gud, skona oss från dödens svarta pest

Vi skådar nu Guds vredes stora dag
här skonas varken bonde eller lärd
nu viner gisslet där ni nyss höll fest
en rättvis följd på all er synd och flärd
må ingen i sin prövning vara svag!
Han flydde först av alla, våran präst,
Guds straffdom blir den fege nog beskärd
men skona oss från dödens svarta pest

Du Bödel, sänk vårt ödes skarpa svärd
styr från vårt land din vålnads gula häst
och skövla ej vår vackra lilla värld
men skona oss från dödens svarta pest




Bunden vers av papillon
Läst 1787 gånger och applåderad av 36 personer
Utvald text
Publicerad 2008-02-04 18:30



Bookmark and Share


  Jan Widströmer VIP
Skickligt !
2010-12-29

  Mrs Idle
Utan döden finns inte lifvet.

Men...Väldigt bra skrivet, och jag gillar det lite äldre språket som du använder.
2010-11-09

    lärjunge
APPLÅDÅSKAAA!!!:-)))
2010-10-04

  aol
ruggig stark berörande text
2010-02-03

    Char-Lee
gudars skymning så bra du skriver..
2010-01-24

  Knickedick
Äntligen någon som kan dikta på det gamla viset, som jag letat bland alla på poeter. Gudomligt
2009-10-26

  Gormsen
Indeed outstanding! Bravo!
2009-08-10

  Nanna X
Verkligen elegant, strikt rimfläta med enkla starka ord och ändå blir det så episkt. De varierade sätten att inleda stroferna bidrar till att dra med oss i historien. Applåd!
2009-07-20

  victor pettersson
Riktigt bra skrivet
2008-12-15

  Mästaren och Margarinet
Önskar att även jag kunde bli episk och en skönskrivare.

Här har du lyckats!
2008-11-05

    Lillemor Folkmun
vill inte sluta läsa.. den gick rakt in i hjärtat
2008-09-23

  lodjuret/seglare VIP
det sägs att ingenting kan du ta med dig dit du går, men synderna då, tänker du verkligen lämna dem på bar backe för andra att plocka upp och göra till sina, det tycker jag är för mycket alltså, det står mig såsom upp i halsen den kvarlåtenskapen...

juste text alltså
den rockar alltså
får även fyra blåklockor
2008-02-28

    Nattviol
du må ursäkta mig
men jag ville hela tiden
att det skulle stå:
dödens svarta präst...
*ler*
undermedvetet?
antagligen..

när liemannen går
sin runda skonas
sannerligen ingen!

mycket väl poetat!
2008-02-04
  > Nästa text
< Föregående

papillon