Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

2008-02-27

När jag ser på klockan, går den bara åt ett håll. När jag sitter stilla så går tiden oavsett. Framåt, obönhörligen. Utan nåd. Men, om jag tänker efter så är det ju inte tiden som går, utan det ur jag har framför mig. Uret är mödosamt utvecklat, efter hundratals år av teknisk innovation, i syfte att gå så jämnt som möjligt. Dess jämna steg blir blir en symbol för tiden, begreppet som omger vår tillvaro, men som vi aldrig har sett.

Tiden har blivit en dimension inom fysiken som ryttare på ljusets hastighet. För ingenting kan ju gå snabbare än ljuset, inte ens tiden. Nåt annat kan vi ju inte se, eller hur?. Men, tänk om tiden finns i två dimensioner? Tänk om vår tillvaro färdas i blindo längs ett ark av tid. Och att vi igår nästan nuddade nu och imorgon kommer att korsa iförrgår? Kanske måste vi undvika tidens kant för att inte störa ljusets hastighet, eller så finns det en sarg som vi studsar mot och vi drabbas alla av en smula clairvoyance, fastän det bara är några som vill erkänna det.

Jag kan inte annat än erkänna en fascination för tiden. Jag undrar ständigt om den är ett påhitt, en konstant eller en våg som bildar front mot ljusets bränning. Oavsett tycks saker och ting hända ständigt och samtidigt. Och vi hade haft problem om vi inte kunde nåla fast alla stunder mot kronologin, såsom arma fjärilar mot en filt. Kanske är varje stund, varje ögonblick, en fjäril i ett rum av frihet, innan tiden häftar den mot Historia. Kanske är den ett faktum över vår rädsla inför det som vi aldrig kan se, det som finns bortom ljuset.

Alltså, jag vet inte. Men, jag vill inte blunda för möjligheten.




Övriga genrer av Ulf Popeno
Läst 364 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-02-27 13:03



Bookmark and Share


  Elália
Jag gillade den här. Skarpt.
Nu har du verkligen satt igång funderingar och grubblerier som jag inte kommer att lyckas skjuta åt sidan i första taget.
Det tackar jag dig för.
2008-03-19

  isidore
Jag skulle ha gett ut dina texter om jag kunde ge ut texter.
2008-03-09

    Erika H
och det sköna är att den där fjärilen är totalt ovetande om tid och rum
bara här och nu
varför tänka så förbaskat på prestation när det inte ger mer än så
då tiden bara visar klockade händelser
när klockade jag senast en känsla?

mm... skön tanketext som växer inom
gillar denna
2008-02-27
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Popeno
Ulf Popeno