Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Åsnebryggan - pons asinorum - var romarnas beteckning för Pythagoras sats


Åsnebryggan - haiku

Pythagoras sats -
matematisk poesi
för finsmakare






Bunden vers (Haiku) av papillon
Läst 502 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2008-07-29 22:15



Bookmark and Share


    papillon
För att därigenom utgöra ett varnande och sorligt exempel på hur det kan gå när man inte kollar sina källor ordentligt (i mitt fall faktiskt Alf Henriksson, Antikens historier)
2008-07-30

  vera gade VIP
Varje rad i haikun ger fina associationer - varför inte bara ändra titeln då utifall den är felaktig?
2008-07-30

    papillon
Du

ni har rätt och jag har fel - åsnebryggan handlar inte om de rätvinkliga trianglarna utan om de lika basvinklarna hos likbenta trianglar - sorgsen i sommarnatten överväger jag att svepa mig i min släkts fana och skjuta mig i biblioteket, alternativt att radera ut din oförsynta kommentar och lita på att ingen annan genomskådar mitt klavertramp. Men nej - liksom Karl Bertil Jonsson står jag för mitt handlande och medger ödmjukt mitt misstag..
2008-07-30

  Kristina Wallbing
Eftersom jag själv nyss skrivit en dikt om Pythagoras och geometrin blev jag väldigt nyfiken varför just ”åsnebrygga”…
så på Google fann jag berättelsen om Euklides som, 300 f Kr, skrev en lärobok i geometri; Elementa, som fram till mitten av förra århundradet var obligatorisk i de flesta länders matematiska kurser, då fortfarande på latin....
Hursomhelst, den är tydligen rätt svårsmält, för redan på sidan 12 finns ett stycke som kallas ”åsnebryggan”, eftersom den är en brygga som matematiska åsnor inte orkar ta sig över…!
Så har i alla fall denna matematiska åsna lärt sig något nytt!
2008-07-29
  > Nästa text
< Föregående

papillon