Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

lönehorans julafton

julen
den får vara i år
måste ju ställa upp
när andra vill vara ledig
från morgon till kväll
jag är ju en lönehora
om man ändå hade varit en lyxprostituerad
hade det lönat sig bättre
nu ska jag arbeta för en skitlön
med att torka skit
känns inte som någon hit

mata stackars gamlingar som ligger som döda
hemskt att man måste göra sån möda
om det hade varit jag som legat så
hade jag hellre svultit ihjäl
för det är att döda en själ
vill inte bli liggande så
så om jag blir helt borta i kroppen
då vill jag inte ens ha droppen
sonden vill jag inte heller ha
då hoppas jag att jag får gå
lämna mig bara i fred att dö

nu ska jag sköta om dom gamla
jag lider
känns inte människovärdigt
en hund eller katt hade fått somna in
men en människa får inte bara dö
den måste hållas vid liv på alla sätt
till vilket pris det än må vara

så nu ska jag vända på den som inte kan röra en fena
sen ska jag byta på den som inte kan kontrollera sin avföring
tvätta någon som har cancer och lider in i det sista
mata någon som knappt kan svälja
lägga den som legat halva dan

sen går jag hem
en timmes promenad
för bussarna går inte på julaftonskvällen
men först besöker jag tonåringarna som är hos sin pappa
önskar god jul
frågar om dom haft en bra julafton
jag delade inte den med dom
nöjda med julklapparna?
av mig blev det ingen mobiltelefon eller ipod
inte heller nån bärbar dator eller massa pengar till nya kläder
jag är inte lyxprostituerad
bara en lönehora inom vården

när jag kommer hem lutar jag huvudet mot kudden
kanske gråter en skvätt i min ensamhet
över gamla som inte för dö
dålig lön som inte räcker till annat än att betala räkningar
ofriheten som timanställd undersköterska som inte hittat sin plats













Övriga genrer av Trädflickan
Läst 219 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2008-11-02 10:48



Bookmark and Share


    johanni
Hur vore det om folk tittade in och hälsade på sina nära och kära över julen, kanske stannade kvar någon timme eller två. Oftast glömmer ju folk bort att även de själva blir äldre, å vem vill då sitta ensamen å titta ut genom en ruta å vänta sina kära på julafton. Väldigt bra skrivet, hoppas den väcker lite debatt. Avundas er som jobbar med det ni gör till den facila lönen ni får.
/Johanni
2008-11-02

  Vilsen Annette-hittar vägen
Oj, skrämmande ord.
Jag blir nästan rädd...
Men du finns ju till
du är viktig
och livet är som det är

Men ABSOLUT HÖGRE LÖN!
Måtte någon nån gång förstå vilket arbete ni lägger ner och vad det är värt..! Skulle det vara mest män anställda skulle säkert lönen va högre......
2008-11-02
  > Nästa text
< Föregående

Trädflickan
Trädflickan