Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Där banan aldrig går ur led

I

Jag pendlar mellan belåtenhet
och begär
varje vardag.
För det är ju så det är.
Att man bor i det ena
men lever i det andra.
Och ingenting däremellan.
Men det är en lögn
förstås.
Det finns ju
skogar och vatten
och åkrar.
Bara att jag inte vill
förströ mig så.
Just för att det är så
det går till.
Naturligt är inte bra.
Nödvändigtvis.
Gravitationen var
en av mina viktigaste
upptäckter.
Den håller mig samman
även om
en knapp skulle lossna.
Det skulle inte spela någon roll.
Jag sitter ändå bänkad
och begär.

 

II

Jag väntar i kön
på kantianskt manér.
Jag är inte den första
men jag är alltid en
av dem som går motströms

perrongen.
Kalla mig egoist
visst.
Jag är så självuppfyllande.
Stolt ägare till ett habegär.
Bland de värsta.
Affärerna jag sysslar med är dunkla
för de som inte känner till staden så bra.
Men det gör jag
eftersom jag kom dit
just för att bli upplyst.

 

III

Sen när det blir mörkt
är det ingen mening ändå.
Utan mening finns bara
belåtenhet.
Därför stannar jag inte
men nog vill jag allt.
Det är bara så
att vissa saker
styr man inte över.
När någon annan styr
blir man så där fåraktig.
Man sveps bara in
dörrarna stängs
och så är man på väg tillbaka.

 

IV

Mitt emot mig
sitter sju stycken jag.
Inte mina då
utan någon annans.
Jag har
nog med mitt
men ibland
kommer man
inte undan.
De små tycks
vara rädda för att
färdas i mörkret.
Och jag förstår dem.
Att inte riktigt veta
vart man är på väg.
Och svaret är ju
desto mer skrämmande:
ingenstans.
För det finns ingen
mening heller här.
Bara sömn
men förhoppningsvis
returresa
följande dag.




Fri vers av Pontus Landström
Läst 639 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2009-04-09 15:13



Bookmark and Share


  Bjarne Nordbö
Den blir bara bättre.
2009-11-30

  Bjarne Nordbö
Kul Pontus, att se dig ta nya grepp. Detta var en njutning hela vägen.
2009-04-12

  Suzy med punkterna
Mycket att läsa in här. Gillar;=)
2009-04-11

    Vilhelm Kvist
Pontus lägg ner!!!
du gör mig avundsjuk:)
2009-04-10

  Sturesdotter
Finurlig och BRA text!
2009-04-09

  L Patrik W Johansson VIP
Läste och fick symfonisk musik i tankarna igen det som man översvämmade sig själv med sina första 25 år, och en och annan liten morsekod
da da da daa daa daa da da da

ja kanske bara är jag
men kanhända en Samhällets Ouvertyr Symfoni

Be well,
LPatrikWJ
2009-04-09
  > Nästa text
< Föregående

Pontus Landström
Pontus Landström