Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
En rostig skylt är på villovägar


Arbeit macht frei!

I det rum som är som mörkast, där är längtan efter ljus som starkast. När jag håller på att kvävas, är luft aldrig så underbart att andas. Precis som hos alla andra, finns även i mig en längtan till det som saknas. Ständigt sjunger den lockande om allt det jag aldrig har. En sladdrig bakfyllepizza kan bli årets smaksensation om du inte ätit pizza på flera år. En ståplats på ett pendeltåg kan bli livets största resa om du bott tjugofem år i en källare utan att gå ut.

Saknad är kreativt. Bristen skapar drömmar och fantasibilder. När frihet för mig blir till ett torftigt minne, blir min tankevärld uppfyllt av hängmattor under körsbärsträd i mormors gamla trädgård. När jag svälter mig som värst, dansar gyllene fläskpannkakor med rårörda lingon runt min hjärna som überförfriskade trashdonkeys runt en midsommarstång. Det triviala kan bli det ouppnåeliga, ett deliriumtillstånd av längtan, sprudlande av drömmar.

Mitt bästa tips för kreativitet är att stänga in mig själv i ett tio kvadratmeter stort rum med vita tapeter, ett block och färgkritor. Eller en skrivmaskin. Inte en dator, utan en gammaldags mekanisk skrivmaskin. Inget skapar så mycket fantasi som en fantasilös omvärld. I mitt kontorsrum, när jag är tvungen att rensa ett disksystem med 35000 filer, föds tusen drakar under min hurts. Intergalatiska imperier skickar arméer av droider, cyborgs och replikanter för att kolonisera svarta hål, när jag bara måste tidredovisa.

I en strukturerad omvärld är drömmarna om frihet som starkast. visst hade nazisterna rätt. Arbeit macht frei. Frihet åtnjuts bäst i små sekunder av inandning, mellan oändliga pass av slavarbete. I en tillvaro full av smärta är den avdomnade känslan av just ingenting, som om kroppen inte längre fanns, den absoluta formen av njutning. Att knarka på ingenting.

Och i en värld full av frihet, frånvaro av nöd, smärta och elände, finns inget så svårt som att definiera Helvetet. För då är du ju mitt i det. Och du måste dessutom vara så in i helvete nöjd och tacksam. Inget är så hämmande som att bli fullmatad med sagor, fiction och massproducerade drömmar, att vara utsövd, mätt och utan den minsta tillfälliga smärta. Människan är inte gjord för sus och dus. Människan är gjord för att vara kreativ i yttersta armod.

Smärta är en välsignelse. Slaveri är underbart. Nöden är din frälsning. För, ingen annanstans kommer din längtan till sin fulla rätt. Aldrig kommer du att blomstra som människa, så som när du är fjättrad till kropp och lem, plågad av slaveri och smärta.
Fri vers (Prosapoesi) av Ulf Popeno
Läst 438 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2010-01-19 20:44Bookmark and Share


  Ulf Popeno
Jag tror inte att de bryr sig längre.

Däremot tror jag att Elisabeth Fritzl upplevde en stund i eufori och väldigt starka känslor då hon återvann sin frihet. Men likväl tror jag inte att hon hållt med mig i min text, ty jag tror hon lider mycket nu av alla sina förlorade år. Hon har fått för mycket av det 'goda'.

Visst är det förmätet av mig att hylla det helvete som drabbat sjuka och utsatta. Visst måste vi minnas barnen i biafra och de homosexuella i nazisternas koncentrationsläger.

Men, vad ska vi säga till våra barn, som är mätta varje dag, som har i medeltal 500 leksaker att leka med, som inte behöver arbeta på dagarna och som inte behöver tigga, men likväl helst vill gå och dö?
Ska vi säga till dem att de borde skämmas som har det så bra och ändå går i självmordstankar?

Jag vill ifrågasätta våra 'sanningar', inte komma med nya.
2010-01-21

  Catharina Edin
Alltså, jag tror inte alls fångarna i nazisternas dödsläger skulle hålla med dig -
2010-01-20

  Karl den store VIP
Jo, visst har du rätt. Ett visst mått av både längtan och tristess är absolut nödvändigt för kreativiteten.
2010-01-20

  lodjuret/seglare VIP
som före detta hushållsrobot känner jag väl igen mig i detta, nja så när som på att just kritor skulle vara bättre än en dator. Det är just när jag kopplas till en dator som jag befinner mig i maskinvärldens himmel
bokmärker förstås texten för att åter kunna njuta dessa ord
2010-01-20

  LenaJohansson VIP
mkt bra..
2010-01-19

  odyne
Så himla tänkvärd text. Även om det låter hemskt, så har du fullständigt rätt i det du skriver.
2010-01-19
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Popeno
Ulf Popeno