Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
liten förklaring till min senaste aforism...<br>


Olika sätt att säga tack...


För en tid sedan erbjöd jag en ung mycket lovande poet en slutrad till en finstämd dikt som dock slutade ganska abrupt. Den unge tog tacksamt emot förslaget (i internt brev). Inklusive en mindre förändring i början av dikten.

Häromnatten återvände jag till denna dikt och gladdes åt hur väl den låg på tungan. Sedan läste jag alla kommentarerna, runt 30 st. I flera av dem prisades särskilt slutraden.

Innehållet i denna tillkom för några år sedan på en annan skrivarsajt där vi eggade varandra att hitta alternativa sätt att tacka för erhållna kommentarer. Ordet ’tack’ skulle inte förekomma i det nya uttrycket. Jag blev inspirerad och hittade förunderligt snabbt det uttryck som då renderade mig en hel del förtjusta tillrop. Vissa adopterade det, men med tydlig hänvisning till källan. (Diskussionen ifråga finns för övrigt kvar i forum där.) 

När jag nu läste dikten på nytt kändes det minst sagt underligt att läsa vissa av kommentarerna inunder den… ”Ni skulle bara veta!” tänkte jag.

Min lärdom av detta blir tyvärr något ogin – jag kommer att fortsätta hjälpa den som hjälp vill ha men aldrig mer på så ordagrant sätt. Då känns det orätt att inte få del av äran.

Skulle poeten ifråga nu känna igen sig så vet han också vad han bör göra. Äras den som äras bör (i en ingress). Dikten blir inte sämre av det.

Ilskan och frustrationen över min dumhet utmynnade snart i ett antal aforismer. Men dem kommer jag att portionera ut över längre tid, om jag alls lägger ut dem. Måhända räcker det med den jag lade ut häromnatten.






Övriga genrer (Essä/Recension) av Caprice! VIP
Läst 2443 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2010-07-29 19:59



Bookmark and Share


  Elaine.S VIP
Tänkvärd text!!
2010-07-29

  Suzy med punkterna
Vet hur det känns;=)
Klart du borde fått ditt namn och erkännade med...
2010-07-29

  Peter Matsa
Jag har många såna exempel själv. Inte minst från forskarvärlden, där jag borde ha varit medförfattare ex. Det enda förhållningssätt man kan ha är att vara tydlig med vad man vill. Om det är viktigt kan man återkomma till författaren och påpeka detta.

Det kan också vara svårt att komma ihåg alla som bidragit. Sen är det inte kutym att hänvisa till andra när det kommer till kortare lyrik. Sällan har man sett Fröding tacka sin kusin för slutraden "endast tomten är vaken".

Ja, viktigt spörsmål du tar upp. Absolut relevant i skrivandet.

Jag har sett en kurva som jag har beräknat och plottat en gång i tiden. Det finns ingen hänvisning till att jag har gjort den. Jag känner mig dock stolt ändå :)
2010-07-29
  > Nästa text
< Föregående

Caprice!
Caprice! VIP