Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tove Jansson, hon  kände för Mumintrollets vinterfunderingar ....




Undren under skönheten


... ur boken Trollvinter:”Den ena flingan efter den andra lade sig på hans varma nos och smälte. Han fångade dem i tassen för att beundra dem en kort sekund, han tittade uppåt och såg dem sjunka emot sig, fler och fler, mjukare och lättare än dun. Är det så här det går till, tänkte Mumintrollet. Och jag som trodde att den växte upp underifrån.”



Men det finns andra
som inte släppt taget;
andra som plumsat djupare i snön.

Filosofen Hang Yung i Kina
grubblade år 135 före vår tideräkning
över vad det kunde bero på,
att blommorna på träden och växterna
vanligen har fem uddar,
men snöblommorna har sex.

För fyrahundra år sedan
brydde Johannes Kepler
sin hjärna med samma fråga,
och han tänkte som så,
att om snökristallerna bildas av en slump,
borde de dala ner även med fem eller sju uddar.

Röntgenstrålar kom hemligheten på spåren
på 1920-talet. Det visade sig att den strikta
sexhörnade cirkeln för snöflingan
uppstår då sex vattenmolekyler
låser sig samman
vid isbildningen.

Michael Faraday grävde
djupare ner i mystiken.
På 1800-talet upptäckte han
att en liten vattendroppe
förblir i smält tillstånd,
ifall den berör iskuben
endast med en sida.
Då vattnet rör kuben från två sidor
fryser den till is.

Det är så mycket
jag känner,
så lite jag vet ....
... som det där med
FUSKVATTEN ...

ja tro det du om du kan ...
jag försöker.




Prosa av Monika A Mirsch VIP
Läst 385 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2011-01-12 17:22



Bookmark and Share


  Eva Helene VIP
Skönhetens mystik - mystikens skönhet . . . Fin text!
2011-01-12

  thyra
Tack för intressant läsning!
2011-01-12

    ej medlem längre
En underbar reflektion av Mumintrollet. Jag håller på honom även om det finns andra teorier!


"Är det så här det går till, tänkte Mumintrollet. Och jag som trodde att den växte upp underifrån.”



/Ann
2011-01-12
  > Nästa text
< Föregående

Monika A Mirsch
Monika A Mirsch VIP