Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

LAZARUS

BÄRA DITT KORS

om du kommer hit igen så måste du lova att lämna korset i tamburen och törnekronan på hatthyllan, säger du att du behöver en dusch ska jag säga att du inte ändå inte är smutsig. jag tänker inte ställa pillrena inuti badrumskåpet eller vodkaflaskan i någon cooppåse. och jag har redan biktat mig för killen i baren, han lyssnade inte på vad jag sa, och min doktor, prästen sa att det bara är de skyldiga som hävdar motsatsen.

KOLLEKTIV SKULD

Golgatavandring genom Stockholm: här går alla omkring kutryggiga med tyngden av sina kors där de har samlat hela världens skuld. Du är smutsig, du är skyldig. Det är för sent, du är för ensam, ingen bikt kan rädda dig, köttet är svagt. Du vet inte hur du ställer bort ditt egna kors men du kan alltid hänga någon pedang på någon annans om det mot förmodan finns någon som fortfarande kan gå stolt.

PLÅGORNA

Ett stort moln av dåligt samvete som befunnit sig över Europa under de senaste hundra åren beräknas stanna kvar också under åtminstone nästa vecka. Osäkra prognoser talar om eld som kommer att regna ner från himlen, hav som kommer att resa sig, massdöd och epidemier. Prognoserna är som sagt osäkra: det kan röra sig om nästa vecka eller också veckan efter det.


DEN ÅTTONDE DAGEN

Idag är det den yttersta dagen och så har det varit ett bra tag. Det är för sent; om vi skulle ha gjort något skulle vi ha gjort det igår, idag kan vi bara skratta åt allt, kommer mot förmodan ytterligare en dag så snälla häng fast ytterligare en pendang. Det är inte mödan värt. Vi som är så fulla med skuld och smutsiga ända ner till skelettet; för oss finns inget vigvatten som hjälper, inga avlatsbrev. Du måste buga dig.

ASHURA

För varje liten bit bröd, tänk att du inte är värd den, och varje smula lycka, piska kroppen trefaldigt.


TÖRNEKRANSEN

du var dum. korkade du. lilla kryp. ring någon om syndernas förlåtelse. för ett ögonblick där glömde du korset. ibland blir du så arg på vad du gör. det är bra, faktiskt det enda som är bra med svaga, skyldiga du. tatuera in skulden i pannan och för allt vad du gör vänd inte blicken uppåt.

ARVSSYNDEN

Du är inte tillräcklig:

Otillräcklig föddes du av en otillräcklig handling (pappa kunde inte hålla på mer än tio minuter) från din otillräckliga mor och din otillräckliga far (båda gick med högburet huvud med dig i barnvagnen, precis som om de saknade skuld) och dina första år var otillräckliga (du lärde dig aldrig piano och de där bilderna som du målade, de var inget annat än kludd) lågstadiet var otillräckligt (barnen i afrika) och mellanstadiet (när du gick omkring och trodde dig vara fri från skuld) högstadiet (privilegierad, aldrig nöjd) gymnasiet (meningslöst uppror trots att du inte hade någon rätt) och sen dess (du har bara varit en kostnad och en meningslös återvändsgränd) skyldig ska du dö (ensam och bara till last för samhället som håller dig vid liv, tänk istället på allt annat kul man hade kunnat göra för pengarna).
Fri vers av Sarajevo
Läst 513 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2011-05-09 12:03Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sarajevo