Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Det var en gång .... 1




Jul i släckta ljus

 

 

Erika stökar bland avtryck
bland svartvita kort
i släktträdets grenar.


I Nyenskans
vid Finska vikens östra strand
där lilla ån Ochta flyter in i Neva,
firade unge Gustav II Adolf
året 1615
julen med vännen Axel Oxenstierna,
fyrahundra år tillbaka,

så långt som Erikas historia når.

De goda vännerna skrålar och skålar
i juleglädje.
Stora krig
stora segrar
ligger ännu i andanom.

Det är kallt och dragit och mörkt,
också för Erikas anmoder Margareta,
du främling bland Ingermanländare.

Krigen har stått tätt på varandra
sedan Gustav kungen
gjorde Sverige stort och rikt.

Efter sekler
har kylan
lagt sig inuti familjen.

En annan jul
när andra världskriget tagit slut,
sitter familjen moltyst
i den bruna matsalen.

Farfar, Astrids far,
håller stående sitt oändliga tal till julen.
Ungarna, krigsbarnen kring bordet
kämpar,
gör miner,
rör händer, fötter,
sväljer svärta.

Talet är gräsligt långt,
obegripligt,
såsom farmor i andra bordsändan,
stora paddan
orörlig,
stum och blind.

Sällskapet firar jul
i molande mörker.

Astrid – du var inte med oss.
Astrid – du kom aldrig fram.




Fri vers (Prosapoesi) av Monika A Mirsch VIP
Läst 388 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2011-11-09 00:00



Bookmark and Share


  Lavinia Röd
Jag säger så som någon sa här nedan tror jag. Det borde bli en roman detta. Skickligt berättat där historien också förs fram mellan raderna. Du har talang. Applåder!
2011-11-11

    ej medlem längre
Den här texten är inspirerande. Väcker känslor hos mig som släktforskare och författare om min släkt långt tillbaka i tiden!
2011-11-09

    ej medlem längre
Den här texten är inspirerande. Väcker känslor hos mig som släktforskare och författare om min släkt långt tillbaka i tden!
2011-11-09

    Annika J
Den här texten väcker verkligen läsarens intresse. Kanske kan den växa till en släktroman!
2011-11-09

  Arja Söderfeldt
Vilken intressant berättelse. Som klart vatten hämtad ur tidens spann.
2011-11-09

  walborg
Så intressanta paralleller med julen i Nyenskans år 1615 men med olika sinnesstämningar. Alltid alltid dessa krig och fördrivningar och förstörelser av människors behov av gemenskap och frid.
2011-11-09

  Eva Helene VIP
Mörka tidsbilder sammanbundna med släkttrådar. Starkt talar du!
2011-11-09

  Carl R. Westerling
Ljuvligt!
2011-11-09
  > Nästa text
< Föregående

Monika A Mirsch
Monika A Mirsch VIP