Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Adelaida betraktas som en av den ryska modernismens förgrundsgestalter men jag känner bara till en dikt av henne och den betyder mycket för mig! -Det Maxmilian Voloshin skrev om Adelaida väcker min nyfikenhet på henne!- Min dikt mellan dessa två diktares


Inspirerad av Adelaida Gertzyk

”Jag blev löst från min våndas trolldom
Och av smärta blev jorden mild
Det var dags nu, att tiga, glömma och förlåta
Och be om nåd”
Adelaida Gertzyk

Ingen fara kan för all tid kura i tidens veck!
Allt smälter bort,
allt ont hon känt
-
allt hon tyckt hon borde
men ändå inte gjorde
det gör detsamma
under stjärnorna

Hennes gestalt blir yngre allteftersom
hon blir äldre och njuter livet i sitt eget hem

och tänk
när hon äntligen hörde sin älskade spela balalajka
kom vänstra foten i samklang med högra foten, igen!
- strax fylldes hon på av nya diktsvep
dikt hon fyllde
med kropp och blick!

Maxmilian Voloshin:
”Hon kunde inte ljuga
Ändå kom från hennes läppar aldrig någon sanning
Den tummade offentligt gråa sanning
Som människorna har förgiftats av!
Den stränga grunden, vävd av vardagshampa
Förvandlades i allt hon skrev och sade
Till ett slags gnistrande och heligt tyg
En Isis-skrud!”
(detta skrevs om Adelaida Gertzyg efter hennes död, 1925)




Fri vers (Fri form) av Blomma-Stjärna VIP
Läst 222 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2015-04-17 01:26



Bookmark and Share


  lila fjäderblomman VIP
'och vänstra foten kom i samklang med högra foten...osv, gillar den här versen mycket!

2015-04-17

  Anya VIP
Vilken fin hyllning och inspiration av Adelaida Gertzyk. Måste se om hon finns på bibblo. Tack!
2015-04-17

  Lars Hedlin
Mycket bra :)
2015-04-17

  Marita Ohlquist VIP
"ingen fara kan för all tid kura i tidens veck"
"hennes gestalt blir yngre allteftersom hon blir äldre och njuter livet i sitt eget hem"
Bra formuleringar att ta till sig och fundera på

2015-04-17

  Hanna Mari Wallin
så fint skrivet.

jag tycker allra bäst om din egna poesi, den berör.
2015-04-17
  > Nästa text
< Föregående

Blomma-Stjärna
Blomma-Stjärna VIP