Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

legendaria

och det är då som bergen sover;
när öppen himmel fäller regn över vilddjursögon,
när Arkadien lövar om sitt stolta skogiga bröst,
när vi lämnar den platsen, och Pan återigen ligger naken hos mig-
när hettan minskat i luften men ingenstans annars,
när de säger: han är en farlig man, och de har rätt
för allt det tillbakadraget mjuka är mitt enbart;
och världen bör darra inför det fåtal starka
som aldrig kompromissar sin själ till förmån för pragmatiken-
en man som har dödat har åtminstone ännu minnet av att döda,
en kvinna som jag låter det gå in, stanna, utan dom;
det är ej min uppgift att döma, eller ängslas- rak, ren och lojal är jag,
som snö, som stål

de sovande bergen har adopterat mig,
de tröstar även melankoliska gudar, här, där
allt är närmare mig än vad det är långt bort från andra- här,
där natten har en röst och en egen sång, av syrsor och tsipuro, av
målat glas, salvia, månsten och blålera, av vattenfallets rörelser;
de som stannar i bröstet, efter man för längesedan gått,
det är hundskall och stjärnfall, det är hemma och hos
det är att ha uthärdat trettiosex år och äntligen veta:

det var värt det, allt var värt det;
frihet har ibland någon annans ansikte
och berg sover, även de
när världsordningen har lagt sig att vila
i denna enda fundamentala fullkomlighet




Fri vers av Lily Lisbon
Läst 528 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2017-07-24 11:20



Bookmark and Share


    tehdog
läste den här, skälvde, för sissor hundra timmar sedan. återvänder nu och ser att du har publicerat ännu mer; vilka titlar sedan, jag ryser redan. Tack ska DU HA!
2017-07-27

  Bjarne Nordbö
Tack.
2017-07-26

  McLashlan
jag tycker du har en skarp penna och fantastiskt språk som rinner över det vita arket. det blir poesi helt enkelt. Jag måste dock erkänna att jag inte förmår i det sömniga skicket jag befinner mig nu att ta den här dikten närmare till mig. den kräver omläsningar - rentav en uppläsning av tredje part kanske - för att den också känslomässigt skall slå an en å annan sträng. jag försöker tolka men i ärlighetens namn inbringar detta ingen klarhet, ingen röd tråd och det irriterar mig för den finns där ju. jag får återkomma med andra ögon när kaffet spetsat min pupill. tack!


2017-07-24

    Melona
Tack!
2017-07-24
  > Nästa text
< Föregående

Lily Lisbon
Lily Lisbon