Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Inget går till spillo. Det blir bara annan vegetation


Vem känner till ditt svampställe?

 

Är det inte märkligt hur vi minns
stockar och stenar
Stubbar och mossa
Hur vi memorerat varje liten stig
Myrstack, sen barnsben
När vi går i svampskogen och
plockar svamp

 

Du vet
På ett ungefär eller mer exakt
Hur många stövlar det krävs att komma till
kantarellerna under granbarren
framför stenen mellan björken och aspen

 

Du vet var taggsvampen gömmer sig
Var trumpetsvamparna håller orkester
under ormbunkarna
och hur trattisarna kryllar i publikhavet
Du vet att Stolt fjällskivling står högt
vid vägkanten och liftar med hatten i vädret
och du kan ett gott recept i bakhuvudet
på en stensopp
Nämligen...KarlJohansvamp

 

Du minns dumleklubborna
du och dina syskon fick av pappa
som små knattar i skogen
och svampställena som blev syskons
eller ditt
och svampställen som blir
bevarade hemligheter som går i släkten
Du känner till vitmossebergets
knastriga feeling

 


Men människors namn och ansikten
Glömmer vi

 


Och så kommer en gul monstermaskin
med sina sylvassa klor och
djärva sågar och avverkar.
Och plötsligt ser vi dom där stenarna i ett annat ljus.
Och ett kalhygge med hallonbuskar får liv
efter flisorna som lämnats kvar.



Det är en märklig syn
Men kanske överger vi aldrig nåt inom oss

 

 

ändå

 




Fri vers av Hon kallar sig poet VIP
Läst 123 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2020-08-12 22:56



Bookmark and Share


  Hon kallar sig poet VIP
Hjortron nej... men det är rena guldet japp. Men i Norrland finns det :) Tumba...? ....
2020-08-18

    ej medlem längre
har du hittat hjortron nån gång? =) skogens guld... det finns till och med där jag bor, i tumba.
2020-08-13
  > Nästa text
< Föregående

Hon kallar sig poet
Hon kallar sig poet VIP