Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Välja själv

Den lilla - det var jag
farmor var den gamla
men den gamla är idag, jag
lycklig mormor och farmor
med hudnära barndomsminnen
minnen av vågande hav och vit mjuk sand
röd plasthink och en hula-hula-ring
en docka med mun-o- kiss-hål
och en nappflaska att mata henne med

Jag bar med mig min babydocka jämt
tills hon försvann på en utetoalett
den sommaren som min syster
tog sina första små steg
i spetsprydd blöjbyxa

Min lillasyster hade ljusa lockar
och var snabb i vändningarna
Hon var söt med en liten rosenmun
och gnistrande blå ögon

Jag hade rakt hår, gott minne och stor mun
Jag var envis fick jag höra
och jag sa inte förlåt om jag tyckte jag hade rätt
Pappa fick ta fram mattpiskaren
och ge mig dank med, ibland

Trots astigmatiska och närsynta ögon
bakom tryckande tunga och tjocka ögonglas
tjatade jag om att få gå i balett - å, vad jag ville det
men nej, det passade ej
bara min syster fick dansa och i gul fjäderdräkt
och vad jag fick skämmas då
för att jag var avundsjuk
nej, det var inte alltid lätt att vara lilla jag!

Men vuxen nu
kan jag dansa så mycket jag vill
fast det dröjde tills jag var 50
innan jag hittade mig
i orientalisk dans

I dansens rike
kan vi när vi vill träda in
och vi kommer tillbaka till vårt vanliga liv
som om vi varit på en minisemester!







Fri vers (Fri form) av Blomma-Stjärna VIP
Läst 122 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2023-04-12 22:16



Bookmark and Share


  Anya VIP
Tycker mycket om hur din text pendlar mellan ljus och mörker. Den känns väldigt äkta och berättas på ett osentimentalt sätt, vilket är skickligt. Den berättar bara som det är, liksom. Härligt att diktarjaget fann dansen i vuxen ålder. Där jag bodde fanns ingen balett men jag drömde att jag kunde och gjorde skutt i gräset om somrarna och lärde mig de fem positionerna av min fostersyster.
2023-04-17

  Marita Ohlquist VIP
Bra och berörande om barndomsminnen som finns kvar i vuxenlivet.
Skönt att längtan efter att dansa har blivit uppfylld.
2023-04-14

    Lena Söderkvist VIP
Sorgligt/trevligt barndomsminne. Jag fick inte heller dansa balett. Snyft. I dag kan jag gå ned i spagat. Man kan det man vill. Ofta. Hoppas att du inspirerar någon att tänka som vi.
2023-04-13

  Respons VIP
Starka barndomsminnen och en längtan till dansen som blivit möjlig. Igenkännbar sikt som berör!
2023-04-13
  > Nästa text
< Föregående

Blomma-Stjärna
Blomma-Stjärna VIP