Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Morgontankar

Håller mänskligheten
på att förlora sig själv
bland algoritmer och reklam?

Polarisering. Segregering.
Extremism och ytterligheter.
Måttlös konsumtion av totalt
onödiga statusprylar.

Ideal: robotgräsklippare.

Identitetspolitik till höger.
Identitetspolitik till vänster.
Vad är viktigast, din hyra eller
vilken frisyr din granne har?
Vad är viktigast, jämlikhet
eller könskrig på facebook?
Vad är viktigast, vem som
är mest svensk eller vettiga
arbetsvillkor?

AI.
Har ingen analys.
Inte ens en ansats till analys.
Vad blir det av det hela?

Nej till promenad med hörlurar.
Varför ska man avskärma sig
från fågelsång och lövsus?

Ser folk som går utan att
titta upp från mobilen.

Promenadens välsignelse
är att landa i sig själv.
Att ta in energier från
fysisk omgivning.
Att låta tankarna
vandra oberoende
av tid och rum.
Att bli pulsvarelse.

Nej till läsplattor och så kallade
ljudböcker. Kommer inte över tröskeln.
Fysiska böcker. Författare med tyngd.
Inga mysdeckare eller feelgoodgrejer.
Inget livscoachande, inget självhjälpstrams.

Varför är människor så ointresserade
av världslitteraturen? Bästsäljarlistorna
säger att vi föredrar ytligheter, kändiseri
och lättsam förströelse. Räkna inte med
att kunna prata Strindberg med folk.
Inte ens med de som kallar sig boknördar.
Pseudointellektuella som vill stoppa in
honom i samtida mallar och vantolka.
På sin höjd.

"Läsning för lata dagar i hängmattan"
Varför skulle man bli läslat bara för att man har semester?
Blir man dummare när solen skiner?




Övriga genrer av rostspik VIP
Läst 93 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2023-05-20 12:07



Bookmark and Share


  Tomas Karlsson VIP
>Nej till promenad med hörlurar.
>Varför ska man avskärma sig
>från fågelsång och lövsus?

Bra fråga.

Jag tror också att man genom att ständigt omge sig med ( skval-) musik undviker att börja tänka. Livet är väl enklast så för många?

2023-10-03

  Ulf Carlsson VIP
Ett knippe av de tankar som ständigt rör sig i många av oss tänkande medelsvenssöner med huvud och hjärta i behåll.
2023-05-20
  > Nästa text
< Föregående

rostspik
rostspik VIP