Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Freds-credo

Jag tror på en gud som inte krigar
som förblir tyst och bortom när man skanderar våldets slagord i hans namn

En gud som stiger längst ner från det höga till det låga
från bortom
till inom
vägrar makten
som rider på en åsna in i staden
mot döden

Som ber för sin fiende
som går en extra mil med honom
vänder andra kinden till
ger honom både mantel och skjorta tills han själv står utblottad
inför den skamlöse

En gud som är ett sanningsvittne
som kommit för att se och beröra
de döende ansikten i vilka han avbildat sig

Som låter människolivets djupaste mening
uppenbaras endast i den förvandlande handlingen
i den förändrade synen

Förbli fördold för dem som vill betvinga sig den
förmedlas bara inför de öppnade ögonen hos den som går samma väg

Jag tror på en gud som i sin död omfamnar hela världen
och blottar sitt djupa hjärta
och där inuti- den stigmatiserande viljan till kärlek

Jag tror bara på de människor
som vet att hela sanningen inte är åtkomlig
för en enda människa
och som därför tar steget över gränserna till nästan
för att överblicka andra landskap
se ur andras synfält

Som vet att sanningen är en förnimmelse
som inte kan omfamnas
och kommer tillbaka som tomhänta vittnen
som berört och känt igen något av den människoälskande guden i den andre
något av hela världens sönderslitenhet

och som trots att de fortfarande inte har hela bilden klar
handlar efter kärlekens befallning
och för den maktlöses talan





Fri vers av Vanja-Kristina Morgell
Läst 1714 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2006-10-06 23:39



Bookmark and Share


  Anya VIP
Sanna ord skrivna med en kraftfull penna. Kan inte annat än hålla med.
2014-11-29

  Ekvilibri
Mycket vackert!
2014-05-31

  Annmargreta
Så fint, så bra-
tack för att jag hittade dig!
2008-08-24

  "Dempa"
Mycket vacker text.
2008-08-04

  Bibbi VIP
Djup och mycket hög visdom.
2008-05-22

  Kristina Wallbing
En mycket stark och klar trosbekännelse till en Gud som kommer underifrån. \"som vet att sanningen är en förnimmelse
som inte kan omfamnas och kommer tillbaka som tomhänta vittnen\" - berör mig!! Bokmärker!
2008-04-26

    pastorn
det är en hög bekännelse, men stark och sann.
framförallt fastnar:
"en Gud som stiger längt ner från det höga till det låga
från bortom
till inom"

Guden från Landet Tvärtom.
det inkarnerade ordet.

kan bara stämma in i din bekännelse.
2006-12-18

  Per Rydberg
Tack! Du gör en framställning av en gudsbild som jag känner igen och skulle vilja omfatta. Mycket bra beskrivet!!!
2006-10-12

  Mangal VIP
För mig - oerhört gripande! Det är som om mänsklighetens hjärtas längtan har talat.
2006-10-09
  > Nästa text
< Föregående

Vanja-Kristina Morgell
Vanja-Kristina Morgell