Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
När tiden går - blir vi verkligen klokare? Går utvecklingen framåt - eller går den i cirklar?


Gammalt och nytt

Du fick inte någon skolning
På den tiden var det inte så
Fick i stället lära dig slita
för att egen inkomst kunna få
Men du var stolt för vad du uträttat
Var duglig och aktad i ditt värv
En trogen samhällsmedborgare
I vardagen driftig och djärv

För dina barn var det annorlunda
Inget i världen hindrade dem
För dem var bordet redan dukat
Stöd från samhälle, support från hem
Utbildning efter eget tycke
Möjlighet att välja och ta för sig
Att i tjock katalog kunna bläddra
val som ingen erbjudit dig

Du som hankat dig fram och lärt
av livet självt hur allt är uppbyggt
Tagit törnar och mognat sakta
I din Gudstro vilat tryggt
Du fick lära att hålla balansen
i livets berg-och-dal-bana
Att lita på Gud och att be
var för dig en självklar vana

Men med ny tid kom nytt tänkande
Det blev lätt att ta för givet
att allt som är värt att veta
finns i läroböcker skrivet
Så den som inte studerat
kan egentligen inte förstå
Livet är så komplicerat
att man först måste examen få

Så förkastades lättvindigt
allt du kunnat lära ut
En ny generation tog över
och med den tog det gamla slut
Nu sitter man där med ångest
och söker livsgåtor i böcker finna
Eller stressar efter arbetsdagen
för att till terapeuten kunna hinna







Fri vers av ÅsaLena
Läst 437 gånger
Publicerad 2007-02-27 14:19



Bookmark and Share


    Sony
På ett sätt var det bättre förr...mer gediget och stabilt...men tuffare!
2007-02-27
  > Nästa text
< Föregående

ÅsaLena
ÅsaLena