Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nostalgi



Där jag växte upp visste alla vem man var.
Man hälsade på varann på gatan,
lånade ägg och socker av varann,
småpratade med varann i lanthandeln.

Det stod backar med fallfrukt längs med vägen,
ta för er bara, baka en äppelpaj,
vi har så mycket frukt i år
så vi vet inte vad vi ska göra med den.

Där jag växte upp
låste man aldrig ytterdörren
(tills bosnierna kom och började
stjäla folks löparskor och golfklubbor
och ingen förstod riktigt syftet,
en sån spelar väl inte golf).

Där jag växte upp visste alla
hur en ko ser ut, på riktigt alltså.
Vi hade skogen utanför dörren,
byggde kojor och gjorde sälgpipor,
skrapade knän och skitade ner oss.

Där jag växte upp,
där ägde varenda människa
ett par rejäla gröna stövlar.
Där fanns inget dåligt väder,
bara dåliga kläder
och kanske dåliga karaktärer.

Alla kände alla där jag växte upp,
och obekanta bilar möttes
med en blandning av lantligt välkomnande
och misstänksam vaksamhet.

Man vet aldrig vad skit folk har för sig.

Där jag växte upp visste alla vem man var.
Där är hon som läser så mycket,
hon som är med i vuxenkören,
hon som inte konfirmerade sig.

Hennes mamma har cancer.
Hon kanske kommer dö.
Man ska vara extra snäll mot henne
för hon kan vara lite känslig.
Döden är en känslig sak.

Där är hon som ingen fattar,
för hon är lite bäng i huvet.
Jag fattar inte hur jag kunde leka
med henne när jag var liten.

Och hennes pappa verkar inte riktigt klok,
han tvättar fan bilen varenda dag.

Där jag växte upp visste alla
allt om kor och gröna stövlar.
Där fanns gott om fallfrukt,
men inga låsta dörrar.






Fri vers av asplausibelt
Läst 296 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-06-02 11:42



Bookmark and Share


  Susie Blomqvist Simu (poetry in motion)
Skönt beskriven tillbakablick. =)
2010-04-25

  Sanchez VIP
härlig dikt
den talar om en sak som jag tror på starkt nämligen om den mänskliga naturens ambivalens hur vi är en och samma ständigt men utifrån olika perspektiv betraktas vi som onda eller goda
samt hur enkelspåriga vi människor är men det är en försvarsmekanism - det är lättast att tycka att det var bättre förr
att skapa nya rutiner är alltid jobbigt, därför förkastar man allt okänt och tycker om alla inkörda konventioner
- det är klart att stövlarna måste vara gröna om det fanns blåa så skulle ingen köpa dem eller den som skulle köpa dem skulle antagligen bli mobbad
2007-06-04

  aftermath
härligt lantligt om det vackra i det enkla
denna gillade jag mycket
gedigen känsla
robusta tag
2007-06-02

    KalleLager
Me like!


Hoppas vi ses ikväll.
2007-06-02

    Anna0626
Precis så. Känner igen mig fullkomligt i din text, i mina ögon en väldigt träffsäker analys av livet på landet!
2007-06-02
  > Nästa text
< Föregående

asplausibelt
asplausibelt

Mina favoriter
andas
Uppoffring
jorden röd