Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

jorden röd


det finns exempel ur mitt liv som kan härledas till det banala.


på måndagarna är det alltid någon som behöver min tvättid bättre än jag. känslan av att inte riktigt höra till. jag tvättar på tisdagar i protest. sekunden senare ringer någon och säger att du gått hädan. vilket gammaldags ord. säg som det är istället. att du hängde dig i ladan. i ditt skärp. i dagsljuset som sipprade in genom de glesa plankorna. i dina finaste byxor med hål på knäet. i indien är skärp en bristvara precis som rent dricksvatten. jag tänker på vad du skulle ha sagt om du hade hört av dig innan. kanske att det som lagts fram åt dig ruttnat i väntan på mening. samla ihop. delar av världens orättvisa. jag tänker inte så ofta på indien. mer på dig. du skulle ha sagt att jag aldrig förstod. att det var din önskan. förståelse anna. jorden är röd. förstå mig. om du hört av dig hade du förmodligen skjutit dig i huvudet. i samma stund. genom örat. det hade jag inte förlåtit dig för. inte. nu blev det ändå lättare att höra dig gå. in to the blue. rakt ut i luften. tvätten är hängd. den som plockade ner dig grät sig till sömns. jag kommer återvända. till den röda jorden. och det nytvättade lakanet ska broderas med ditt namn. jag sveper in mig till begravningen. när jag återvänder. med röd jord under naglarna. ska jag röra mig i vinden. rakt ut i luften.
Fri vers av Anna Frölander
Läst 1249 gånger och applåderad av 22 personer
Utvald text
Publicerad 2008-02-12 08:59Bookmark and Share


  arie
allt kan vara upprinnelsen till en roman, så även de \"banala\" sedan så är det ju också att ibland äger \"skissen\" en sådan friskhet då den spontan vill strömma ur en utan att viljan till att just kanske skriva eller måla kan vara nog så belastande och ibland tillräckliggt för att \"döda\" skissen...

din text gör en slinga ur det banala med \"skissens\" friskhet och levande berättar den något om något

\"och det nytvättade lakanet ska broderas med ditt namn\"

tack för en högst givande text
2008-03-20

  Daniel_78 VIP
jag tänker mig en hel bok
med sånna här lite längre
texter med samma kvalité
som denna.
det hade varit en godispåse
för tunnelbanelivet.

gillar den.
2008-02-21

  J A Nicander
Härlig vardagreflexiv beskrivning med både närvarande känsla och berörande närhet.
2008-02-16

  sistermoon
Ja ... bra! Gillar mycket de korta avhuggna meningarna, som att få kliva in i någons tankebana och följa me. Titeln, början - lysande!!
2008-02-16

  Christer Eriksson
jag tycker om det här nya redaktionsvalsystemet. plötsligt dyker självklara människor upp på förstasidan. som du.

\"det nytvättade lakanet ska broderas med ditt namn. jag sveper in mig till begravningen. när jag återvänder. med röd jord under naglarna. ska jag röra mig i vinden. rakt ut i luften.\"

detta det citerade är en grym kortare dikt och jag skulle gärna se ett projekt av dig i den riktningen.
2008-02-16

  Sanchez VIP
de kanske har rätt, de här pragmatiska figurerna, att man inte ska tänka alltför mycket, för när man väl börjat tänka kommer man förr eller senare komma till slutsatsen att livet mestadels är banal, kringar runt väldigt banala och enformiga rutiner som liksom \"stjäl\" dyrbar tid från det väsentliga, trots att man för det mesta inte vet vad detta \"västenliga\" är och ska gå ut på.
Kärlek nämns ofta som en kandidat på det \"väsentliga\" med livet, men oftast är det väldigt komplicerat (eller man kanske gör det till mer komplicerat än vad det egentligen är) med kärlek och väldigt ofta skiter det sig totalt
och sedan, en dag, kommer man dö och snipp snapp snut så var sagan slut :)
2008-02-15

  Carlita
jag gillar allting som du väver samman i denna. inledningen är briljant, sen är det även framförallt \'och säger att du gått hädan. vilket gammaldags ord. säg som det är istället. att du hängde dig i ladan\'

du rör dig väl med orden rakt igenom, det återkommande i indien, i den röda jorden, de korta meningarna med punkterna som verkligen sätter punkt så som en skarpskytt preciserar sina skott. snyggt!
2008-02-15

  MissAbstraktInBaktakt
jag fick nyss hemvävda lakan
med virkade spetsar
och monogram

de brukade tillhöra en mans farmor
jag hann inte träffa henne

han är övertygad om att vi hade blivit vänner
om vi bara hade hunnit få en chans

men döden kom emellan


du är bra, anna
jorden röd är en snygg titel
och textens trådar blidar en vacker väv
2008-02-15

  Nina V A
jag tycker om det här anna, som att dra fingrarna genom röd jord och följa linjerna, vallarna, strukturen och älska lukten mot fingertopparna. Öppna sinnen. Jag stormgillar hur du flåsar på oavbrutet - rad efter rad som om du, efter varje punkt, väver annat in utan att kunna hindra dess framfart.
Så klart, så klart stämgaffel i vidöppet gap, jag tunar in och omfamnar varje vibration av jord, det är rakt led, rak riktning, förståelse, framfart

en cirkel kan tecknas just så här rakt, visst fan e det magi!
anna, du skriver levring

just bara för att

du vet
2008-02-14

  Christer Eriksson
Vi är överallt vi är 1000 namn i en telefonkatalog vi handlar på ica jämna veckor och på konsum udda. Banalitet i detta liv finner ingen gräns bara det att man föds för att dö och aldrig återuppstå är banalt och att forma liv efter en tvättid, finns det något värre. Banalt. Jag tycker om vävningen av två liv via indien och tvättstugan. Kärleksrepet man hänger sig i, fötterna når inte den röda jorden, sanden yr bara lite förstrött, mest för att skita ner. Men till slut täcker den oss. Tycker om rader som ” jag tänker på vad du skulle ha sagt om du hade hört av dig innan. kanske att det som lagts fram åt dig ruttnat i väntan på mening.” det är sånt som får mig att känna mig levande. Slutet är stort, va fan säger du, ska vi ta en promenad ” rakt ut i luften.” Häng på, tack.
2008-02-13

  asplausibelt
Fantastiskt. På något sätt känns det som en del av någonting större, som ett kapitel. Vet inte varför. Men jag hade gärna läst resten. Välformulerat, lågmält och väldigt precist. Närvaro. Och mycket, mycket vackert.
2008-02-12

  [jimmy]
en fantastisk text!
och bra form: en hoptryckt textmassa med monotont frammumlade tankar - sorg och förvirring inramad med tvättarbete...
(dock när du ersätter även kommatecken med punkter blir jag lite stoppad och konfunderad...)
2008-02-12

  Sländan
det här är något av det bästa jag läst på länge. det fångar tag, det gör ont i magen och jag blir så grymt jävla berörd. hur bra som helst tjejen!
2008-02-12

  Agnes
Jag ryser. Och njuter. Vilken fantastisk text! Det är så jä**a svårt att vara konstruktiv när man blir euforisk. Så jag nöjer mig med att skriva: fasen va\' bra!
2008-02-12
  > Nästa text
< Föregående

Anna Frölander
Anna Frölander

Mina favoriter
pistol