Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tankar om liv och vad liv är. Se frågorna som filosofiska, religiösa eller vetenskapliga - det är upp till dig.


Vad är liv?



Vad är liv?
- Liv är något som ska dö.


Varför strävar allt liv efter att finnas kvar,
när inget liv kan finnas för evigt?


Varför anpassar sig livsformer till varandra?
Varför kan två livsformer utnyttja varandra
för var och ens överlevnad?

Varför hjälper ett liv ett annat?


Varför strävar varje art efter sin egen överlevnad?

Var kommer den strävan ifrån?
Strävan att överleva.
Som individ.
Som art.


Är allt liv medvetet om att det en dag ska dö?
Vart tar livet vägen, när den dagen kommer?


Vad är död?

Frånvaro av liv?
Motsatsen till liv?
Eller an annan form av liv?


Varför sörjer somliga arter en förlorad familjemedlem?

Vad är sorg?

För vems skull sörjer vi?
Vad tänker vi när vi förlorar någon?


Vad är liv?

Vem avgör vad som lever och vad som är dött?

En stjärna, full av energi och rörelse,
som med sin värme upprätthåller livet på en planet
- lever den?
När den brunnit ut - är den död?

En tanke, som snuddar vid någons medvetande
- lever den?
När den glömts bort - är den död?


Var kommer livet ifrån?


Vad ger ett barn liv i moderns mage?
Vad ger det dess fria vilja?

Vad är den fria viljan?
Finns den alls?

Är det insikten om att vi har en fri vilja
som gör oss levande?
Eller är det frågan
om huruvuda vi verkligen har en fri vilja?

Lever vi, på grund av medvetenheten om oss själva?
Eller på grund av insikten
att vi ska dö?


Vad är liv?

Liv är något
som ska dö.









Övriga genrer av Kim Alexis
Läst 530 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2008-07-19 11:34



Bookmark and Share


  Svante
Du har funderat en del, det märks :)
2008-08-18

  Thomas Jensen
Hm,, det verkar som du förknippar liv med kropp.
Ja kroppen ska vissna och dö som en blomma.
Men vi är förmer än blommorna.
En kropp är något som ska dö
men liv är mycket mer.

Många bra frågor.
Sluta aldrig
ställa dem.
2008-07-25

  Mats Henricson
Många bra frågor och svaren är inte lätta att ge, jag står över, svårt värre, men mycket smart upplagt av Dig, verkligen ! För svaren är lika många som det finns människor ........
2008-07-25

  © anakreon VIP
Liv är en möjlighet
som vi själva kan påverka
mer än vi kan ana.
Liv är den korta tiden
mellan tillvaro och frånvaro.
Liv är alltings förutsättning
och alltings slut.

Enklare än så är det inte
2008-07-25

  Gunwale VIP
Till den nyfödde: förlåt mig - men håll ut ett tag så får du snart vara ifred igen. Det tar några år, jag ber så hemskt mycket om ursäkt, men jag lovar att du ska få återvända. Jag kan nästan garantera att du slipper vänta mer än 100 år...
Nej, strävan att överleva kan det ju inte handla om. Inte enbart. Men sammanknutet med annat...
2008-07-19
  > Nästa text
< Föregående

Kim Alexis
Kim Alexis