Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Språkpolisen slår till

"Ring så spelar vi" - någon har tydligen önskat "De sista ljuva åren" som ljuder från radion i köket. Jag hör till min häpnad att sången inleds med orden
"När nattens mörker falnat"........... Hör jag verkligen rätt?
"Falna" betyder faktiskt "blekna, på väg att slockna" - kan användas om den bortdöende solnedgångsglöden men knappast om det inbrytande nattmörkret. Är det uttrycket "mörkret faller" som spökar? Vem vet och bara språkpolisen bryr sig.
Innehållsmässigt framgår det att författaren anser att "de sista ljuva åren" tar sin början då de första (äkta) silverstänken syns i håret. Det blir en lång ålderdom.............




Övriga genrer av papillon
Läst 408 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2008-10-25 08:51



Bookmark and Share


  Björn Nilsson VIP
Undrar hur det går för de stackare som aldrig kan bli gråhåriga, exempelvis gentelmän som blir så kala på knoppen att de får använda putstrasa i stället för kam när de skall göra sig fina? (Men det är ekonomiskt, de spar frisörkostnader, och kanske kan glädja lilla gumman med en extra överraskningsblomma.)

Östergrens "Nusvensk ordbok" säger att 'falna' dels handlar om glöd, dels om blommor men också 'bildligt'. Nattens mörker stämmer rätt illa in på de två första åtminstone. Bland synonymer för det sista finns "blekna, vissna, förlora sin färg l. färgen l. sin friskhet l. sin friska hy l. sin glans, mattas". Om något av detta stämmer in på natten ... ? tja, 'blekna', kanske? Kan vi anta att språkpolisen åtminstone har en åklagare som leder utredningen och kollar in fallet?
2008-10-27

    Nattviol
lika underbart och finurligt
konstruerat som vanligt!!

*S*
2008-10-26

  -Ulla Tilemo- VIP
Härlig text. Jag gillar språkpoliser. Någon ordning får det vara. Man lyssnar väl på P1.....det kan väl inte råda hur mycket språkanarki som helst heller.....
Applåd
2008-10-26

  korpfjäder
Nja, falna kan också användas som synonym till avta eller försvagas - och man kan nog säga att nattens mörker avtar, eller försvagas. Och jag vill minnas, att det handlar om att natten avtar - alltså det går mot gryning i sången. Om de där silverstänken är första aningen om de sista ljuva åren - kan månljuset kanske vara det som avses - och då kommer gryningen att vara övergången in i döden. Vådligt poetiskt.
Det framgår också av refrängen - "och när jag kommer fram till dagen, då mitt hjärta slutar slå"... (jo jag slog faktiskt upp eländet....)
Så... kanske går det att låta natten falna...
2008-10-25

    Bim
...tur att du finns,-det är iaf jag väldigt glad för!
2008-10-25

  Mr Lindemann VIP
Jag falnar in i dessa rader samt inser hur skir och skör jag är då ljuset sakta slocknar har, samt mörkret gör sig uppenbar
2008-10-25

  © anakreon VIP
Får vi månne njuta en liknande lektion för "varje tidig gryningsmorgon", en nödrytmstautologi?
Applåderar
Carl-Erik
2008-10-25
  > Nästa text
< Föregående

papillon