Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
EN RIKTIGT GOD JUL TILL ER ALLA


jultravesti

 midvinternattens köld är svår

tio små nissar i skogen går

vilsna och dystra till sinnes

hungern river i mage och tarm

julen har alldeles tappat sin charm

nu söker de mat och värme

 

vandrar trötta huttrar och fryser

stegen är tunga och ingen myser

stuga skymtar bland gran och fur

de ilar ty här finns förfärliga djur

skyndar på sina steg i natten

strax blir en nisse offer för katten

varsnar att ännu en är försvunnen

han tassade fel och ligger i brunnen

 

frosten nyper i skägg och i hår

när åtta smånissar stugdörren når

den öppnas och husbonden stiger ut

hans skosula blir den åttondes slut

välkomna in säger gubben till nissar

trängseln i dörr’n gör att en nisse missar

går in i väggen…finns inte mer

 

någon snubblar på kvarglömd kratta

far som en projektil genom natta

alltmedan månen tyst går sin ban

höres ett plums ifrån gödselstan

 

ja välkomna säger husbondens maka

här finns julglögg och pepparkaka

låt er smaka jag är strax tillbaka

de hastar in i köket och värmen

i spiskroken fastnar en nisse med ärmen

glöggen i nisstrupar värmande rinner

i spisen ligger en nisse och brinner

 

det sprakar trivsamt från spiselhäll

nissar glammar mår gott ikväll

gröt och lutfisk med snaps slinker ner

gör så att fem nissar dubbelt ser

och inga kompisar saknar

sorgen blir tung i morrn när de vaknar

 

men än vandrar månen sin stilla ban

stjärnorna glimma och glittra

snön ligger vit på fur och gran

ännu kan smånissar fnissa och fnittra

 

 




Övriga genrer av Eline.P
Läst 649 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2008-12-23 17:32



Bookmark and Share


  desperado
Dagens råa flin. Tack! Gillar att du inte löpte linan ut och tog död på alla nissarna, det hade blivit tjatigt. Dubbelseendet var en snygg detalj.
2010-04-09

  Gunilla Söderström Hallström
Du har hittat orden
mycke bra
2008-12-27

    Maria Malm
Åh! De lever ett fruktansvärt farligt liv dessa små nissar!
2008-12-23
  > Nästa text
< Föregående

Eline.P
Eline.P