Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bild: Mormors vaktsoldater


Mormorsskolan

Saknar utbildning för
mormorskap:
tonårsbarnbarn,
vad gör man med dem?

Mormor som redan är halvt frånvänd,
går in i det gamla,
det som var en gång
som för henne har nyhetens behag.
Där andra ingenting ser
där känner hon lust och fantasins lyft.

Mormor går vilsen
hoppas på barnbarnens skratt,
medan ungdomarna seglar världen runt.
Bara de flyttande fåglarna
kommer alla år igen
och det stillsamma trädsläktet
lämnar henne inte i sticket.
Träden står på samma plats
där de börjat sin växt,
tills de stupar i tjänst
utan att rymma fältet.
Mormors vaktsoldater.

Det kan gå dagar
med tankarna på annat håll
i släktträdens grenverk,
då hon sysslar med
Brynolfs skam,
Astrids sorg,
Ruriks lögner
Maries förvirring.

Dagen förgår i väntan på en påringning,
en liten röst som viskar:
”Mormor kom och hämta mig!”
Men det var i går.
Idag ringer ingen,
idag är hon på tu man hand med fallande löv
en höstsol som värmer,
färger som prålar.

 

Hon lyfter blicken,
låter lövens prassel sopa bort
gårdagens tankar,
gör text av bladens skiftande konturer
innan de faller ner,
blir till maskmat
och mylla för jorden.

Mylla för jorden
blir också hon
en gång.




Fri vers av Monika A Mirsch VIP
Läst 296 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2009-09-21 04:59



Bookmark and Share


  aol
är själv en närvarande morfar så nära bra skriftat
2009-10-03

  erkki
Ytterst välskrivet! Ska läsa noggrannare någon gång när inte hustrun jagar mig att röja och köra till tippen. Vill inte!
2009-10-02

    © Birgitta Wäppling VIP
Öppet och nära.
Man känner hur diktjaget tänker och känner.

Tiden har sin gång, och rätt vad det är blir tonårsbarnbarnen stora, med andra behov och kanske ofta lyfter luren
till mormor.


Tack för läsupplevelsen!
2009-09-25

    Annika J
Men de kommer tillbaka!
Kanske inte i dag eller i morgon men en dag kommer de.
Kommer med någon de älskar
Vill att du skall dela deras lycka,
nu när det är så här.
Vill att du skall se den de älskar.
Om du också älskar den vän de valt,
då vet de att de valt rätt.
Och följda av barndomens sånger
tar de emot livet
i vetskapen att du också älskat.
De kommer tillbaka!
Det lovar alla träden
och blommorna,
och dem kan man lita på.
2009-09-24

  vera gade VIP
"men det var igår" - detta är en stark strof -beskriver fint ett välkänt predikament.
2009-09-21
  > Nästa text
< Föregående

Monika A Mirsch
Monika A Mirsch VIP