Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Sonetten, skalden och livet


Sonetten passar skalden utmärkt - änskönt
nog en och annan morrar i sin vrå
Men många andra bjudes gärna vängrönt
i hopp att dessa icke skorra må...

När trams och dialog ses gå i clinchen
de skapar i ett samtal skön balans
då tarvas sällan sjunde himmelsvinschen
ej heller krävs att någon går i trans

Man skämtar, man berättar, ställer frågor
och stundom lär man känna särskild vän
Dock, vänskapens bekantskap går i vågor
man chansa får i gry- och skymningen

Hur mången har ej sagt på äldre dagar
de icke haver ångrat vad de gjort
med stundom tårat öga de beklagar
vad allt de icke vågat har alltfort...

En kärlek kanske därför gick förlorad
en chans förgylla livets egen dans
En smälek blev måhända svårt förstorad
men skänkte något som ej annars fanns...

Jag därför icke tövar versmått pröva
som aldrig jag i tryck har läst en gång
Ej slår jag mig till ro, vill gärna röva
den aura som besjäla kan min sång

Sonetten enkelt stal mitt unga hjärta
när nittonårig jag dess snille fann
Old Willie då förtrollade en snärta
sonetten i mitt skaldesinne brann...

Men - konstigt nog - jag skrev ej någon sådan
förr'n 58 år mig hade lett...
Nu stänges, fastän pratsam nog, den lådan
som föder en sonett förutan svett





Bunden vers (Rim) av Caprice! VIP
Läst 496 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2010-02-21 22:29



Bookmark and Share


  Lavinia Röd
Så snyggt skrivet med en fantastisk rytm! Jag är imponerad. Jag känner mig samtidigt lite obildad då jag nu undrar om detta är en sonett? Eller är det en dikt om sonett? Jag har för mig att de sista raderna i de två sista stroferna skall vara 3:radiga?

Jaja, dikten som sådan är fulländad vad den nu än kallas för :) Applåderar!
2010-11-14

  Connie
Jag är lite avis på dig! Du är så duktig, jag kan ingenting om sonetter ej heller om versmått och substantiv och diverse verb!
2010-11-07

  Nanna X
Gillar denna! Härliga ord som aldrig hade uppfunnits utan rimtvång: vängrönt, himmelsvinschen, gry- och skymningen...
2010-08-16

  aol
snyggt virkat vännen
2010-05-09

  Lady Alassa
den kärna som gömdes där i mullen
skänkte efter genomtänkt groning
undersköna blomster
2010-04-18

  Quasimodo
Skickligt och vackert med ett fint uttryck och innehåll !!
2010-02-22

    ej medlem längre
Bättre sent än aldrig eller som mitt ordspråk här på poeter.se ...det är aldrig för sent! Vare sig för sonetter eller andra diktformer:)
Snyggt skaldat!
2010-02-21

  Carola Zettergren
Sonett på dig! ursnyggt ihoknåpat detta, Applåder, Applåder!!!
2010-02-21

  Suzy med punkterna
Nära verkligt berörande........
2010-02-21
  > Nästa text
< Föregående

Caprice!
Caprice! VIP