Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Älskad utan att älska (amatus non amans)

Ditt ansikte är rosenkvarts,
vit jade dina händer...
Hur mina blickar fladdrar kring
är det till dig de vänder;
din blomning vecklar ut för mig
en vackerhet i sänder.
Din sötma och din beska blev
i drömmen mina fränder.

Men ingen vind kan föra mig
till dina fjärran stränder,
där vågen väller glasigt kall
mot gryningsbleka länder,
som skälver till av tystnader
och undandolda bränder.

Du är en mur av elfenben
runt torn och slutna gränder.

Jag skyr dig och jag flyr till dig
var dag som himlen sänder.
Säg, vem är du, som i mitt blod
är stigen ur legender?

Från himlen faller stjärnor ner,
som aldrig återvänder.
När hjärtats längtan brinner ut,
är detta det som händer?

Men varifrån är denna makt,
som släcker och som tänder?
Och vem är du, som tog min själ
med dina tomma händer?




Fri vers av Florence
Läst 453 gånger
Publicerad 2005-11-23 22:31



Bookmark and Share


  Ingrid Nilsson
Alldeles underbar;gammalt klassiskt versmått ,rim och rytm, vackra metaforer,ändå uppfriskande nytt;tidlöst.Poesi. Alltför sällan ser man sådan poesi idag,men kanske den kan få en pånyttfödelse. Det krävs något för att skriva så.
2005-11-26

  Per Rydberg
Den här tog jag till mig genom sin klassiska stil, både vad beträffar rytm, bilder och rörelse, för att inte tala om rimmen! Analysera den får någon annan göra. Jag myser mig och ryser mig genom raderna!!
2005-11-24

  Almagrundet
En fin och mångbottnad dikt som ger mig så många associationer att måste återkomma till den igen. "Din sötma och din beska blev i drömmen mina fränder" men "Jag skyr dig och jag flyr till dig" skapar en stark spänning - en "dubbel dubbeltydighet" som ger diktens Du flera dimensioner.
2005-11-24
  > Nästa text
< Föregående

Florence