Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

språkfundror i kvällsljus

 




Semla eller kanelbulle...

 

båda, säger du

men inte samtidigt

 

deras dagar långt isär

 

men den ena är gångbar året runt

 

 

tänk om språket

fungerade likadant

som semlan

 

 

vissa ord finge inte brukas

sommartid

 

 

hur adekvata de än vore

i sammanhanget ifråga

 

 

tja, varför inte

 

 

människor skulle utan tvekan

bli mer varsamma med orden

 

 

och när rätt årstid infunne sig

skulle ens språkliga längtan

 

efter just det ordet

 

fullkomligt brisera

 

 

ungefär som majlöven

varje år

 

 

kanske skulle dagens människa

då äntligen lära sig

 

att skilja mellan

 

tycka - tänka - tro

 

 

 

istället för att lojt falla i

anglifierad fälla

 

 

men ibland undrar jag om

inte detta redan hänt

 

 

det verkar vara fult att

ta ställning numera

 

åtminstone i vissa kretsar

 

 

folk som intervjuas i radion

(exempelvis)

säger "jag tänker att..."

 

mycket oftare än

"jag tycker att..."

 

 

neutralt, blekt, ointressant

blir det att lyssna då

 

det blir inga riktiga möten

när folk bara 'tänker'

 

mesigt, tycker jag

 

 

och plötsligt

mitt i denna långa harang

säger någon i radio

 

'jag tycker'

och framför verkligen

en åsikt

 

kanske är inte hoppet helt ute ändå

 

 

 

glöden pyr

men de förkolnade språkresterna

behöver röras om i

 

rejält också

 

 

Goder afton!

 

 




Fri vers av Caprice! VIP
Läst 345 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2011-06-15 22:12



Bookmark and Share


  Tor-Björn Fjellner (Mr T)
Hmm. På finlandssvenska, så finns ordet semla året om, för en viss sorts slät bulle (Men nu minns jag inte om det var en söt bulle eller mer som småfranska...)

Och, du påminde mig om ett intressant arbete jag hade en (semmel)säsong... Kanske tar och skriver om det så småningom.
2011-06-16

  Elaine.S VIP
Tänk vilka bra funderingar kvällsljuset kunde frammana. Håller med dig i dina tankar...absolut
2011-06-16

  jimi silver
så tänkvärt! blir väldigt glad av ordformer som "infunne".
2011-06-15

  mickech
Ett mycket bra inlägg! Gillas.
2011-06-15
  > Nästa text
< Föregående

Caprice!
Caprice! VIP