Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Bäste Mr - Fasad

 

sträv och kall lutas ytan mot min hand, mina fingrar mot fogen, känner hur du går in med historien i mig

Fasader. Bäste Mr, har du någonsin tänkt på fasader? Det har du säkert. Det är jag säker på. För alla tänker vi på fasader i någon bemärkelse, om inte varje dag så i alla fall rätt ofta. Vi ser dem hela tiden. Tegelfasader, tandfasader, träfasader, fasader man sätter upp för att slippa vara sig själv.

Jag tänkte närmast på husfasader faktiskt idag. Jag tänker på fasaderna som står där år ut och år in och bara är. De får stå ut med alla väder. Och den del fasader tål mer än andra. Jag tänker mig dig som en fasad ibland och du står säkerligen ut med mycket. Jag kan själv känna mig som en betongfasad i vissa lägen och i andra lägen är fasaden på mig mer som ett gammalt slitet tält från -72.

På tal om tält Mr, tältar ni? Jag tältar inte så mycket nu för tiden. Det var på den tiden. Dåtiden som inte är nu som jag tältade mer. Nu är jag mest inne i hus och utanför. Hela tiden utaför tält faktiskt, eftersom jag inte är inne i dem. Oj, nu glömde jag förtält. Det är klart jag är inne i förtält en hel del på sommaren.

Nu är det inte sommar längre Mr, hur mycket man än gärna vill det, det är ju snart vinter. Det är i alla fall höst och på hösten tycker jag att tegelfasaderna passar bäst. Helst de tegelröda. Det finns ju gult tegel också, men gult tegel är lite lamt. Det ska vara det där gedigna röda härliga teglet. Och valv. Valv Mr är fint, i husfasader. Valv som kanske leder in tillen port eller en innergård. Jag går in på gården och ställer mig och tittar upp  mot himlen och ser kanske en blå himmel eller så får jag regndroppar i ögonen, det beror liksom på hur det är just den dagen.

I alla fall tycker jag att fasader talar, husfasader. Tänk dig en eternitfasad, vad den har varit med om. Den tål allt, men är oftast inte så vacker att se på. Medan en träfasad kan vara mer skör och behöver omvårdnad, men kanske är väldigt vacker, då den är nymålad och smyckad med diverse snickarglädje. Det skulle också kunna bli för mycket glädje. Eller så menar jag ju inte, det kan det ju inte bli så klart. Men du fattar. Du hajar Mr.

Jag ser in i glasfasaden och ser mig själv och tänker då som så att här är jag liksom. Och du är där.




Prosa av Cris
Läst 326 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2011-10-26 09:08



Bookmark and Share


  Vici
Trevlig läsning!

Tänkvärd och okrånglig
text
:-)
2011-10-28

  Jessica Ebbesson
Härligt filosofiska tankar om dessa tappra fasader.
2011-10-26

  Quasimodo
Härligt med dina tankar, funderingar och ord som tassar runt, njuter!!
2011-10-26

  Ronny Berk
intressant, med tydliga drag mot det filosofiska...tycker om ! sträv yta mot handen känner av historien och upplevelser i förtältet visar fram bilder
2011-10-26
  > Nästa text
< Föregående

Cris
Cris