Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nägot senkommen, medges  ;-)




Sonett om Kung Bores årliga dödskamp

 

När vårmön lyfter undan vintertäcket
och kittlar krokus drivs med Bore fett
ty mänskan gärna ute hänger tvätt
och högt på himlen längtas tranesträcket


När vattnets pussar blänka åks på räcket
att hinna dit man solastänket sett
och skalden hämtar ur sin bod de spett
som tarvas inför vårens sådd i bläcket…


Nej, sluta! Se, i kramp han buttert vrider
Sitt kalla rike bittert han försvarar
vill ej i tid sig lägga ner och dö


Men nu är tiden kommen – ah, Monsieur
gå snällt i grav! Se, vårens mö bevarar
ditt minne fast det stundar ljumma tider…

 

 




Bunden vers (Sonett) av Caprice! VIP
Läst 324 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2012-04-28 20:38



Bookmark and Share


  stenhur VIP
Friska färger, härlig rytm, fyndiga rim, så nätt, så nätt ett skaldestycke!
2012-05-03

    © Birgitta Wäppling VIP
Roligt att läsa en sonett med vårtema.

På denna rad är jag dock inte riktigt med på meningsbyggnaden:
"att hinna dit man solastänket sett" (det känns som att det saknas ett "för", men det skulle i och för sig samtidigt inte passa in i sonettformen.

Det är intressant att se kombinationen av sonettformen och användningen av ordet "fett" på andra raden. Känns ovanligt, men det kommer kanske att bli vanligare.

Rad 3 känns som något av ett nödrim, men det beror nog mest på att ordföljden fått bli omvänd för att få det att rimma.

Sammantaget har du dock rytmen med, och en härlig skrivarglädje! Läser gärna mer av dig.
2012-04-29

  aol
verkligen Karin en av dom finaste sonetter jag läst här på poeter,
2012-04-28

    ej medlem längre
Alltid lika fröjdefullt att läsa dina sonetter Karin!
Så även denna!
2012-04-28
  > Nästa text
< Föregående

Caprice!
Caprice! VIP