Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Solstrale… hur föds poeten, visdiktaren och sagoberättaren. Själv tror jag det är längtan i oss att ge svar på barnets fråga varför är det så här! Vi i oss har frågor och svar som vuxna, som längtar bli hörda och delade!


Poetens stil ryms i pennans tillryggalagda mil


... hur föds en poet är det någon som vet...


Jag tänker kanske att vår skatt
poeten blir vi i oss, föds över en natt
under krigets fasor upplevd kärlek så blå
inför barnets längtan efter saga
rim som hjälper föräldern fram draga


fabel, rytm, flyt och barnet som då
lär sig sagan tack vare längtan till
sångerna föräldern eller gamla söker nå
sjunger för barnet, sången som vill


i den stunden ge tröst, som sedan bli
skaldens visa, skillingtryck vilket idag
kan se som en historisk skildring ju
Konstnärens uttryck av kriget präglas i nu


gestaltningen av att ta krigsdrabbade emot
i prosan, att få hjälpa, skydda dom från hot
där altruisten sträcker ut formulerade ord
gester till den drabbade av krig på vår jord


krigsoffer att ta emot som söker skydd
konstutövaren som i sitt inre är brydd
som känner utav strömningar, ser det hos  
medpoeter på öppenscen, poeter.se i oss  


där viljan att sända ljust hopp om livet är en  
så att säga större än poeten själv… solidariteten  
brandfacklan i vår samtid behövs som format  
genre att beskriva gaskrisen, elkrisen, matkrisen  


kriget, ja utan brandfackla står en poet rätt flat  
inför den aktionen att väcka som istället tvingas bli
till satir, essä, kåseri… vilket inte är vi  
eller själva upprinnelsen till poesi  


då poeter alltid skildrar det absoluta nuets inre i  
kärnfull diktnings ordformlers själva potpurri  
Ja vi har perspektiv beroende på kynne och stil
hos individen bakom pennans tillryggalagda mil


... vad gör oss till poesins tjänare...

 

 




Bunden vers (Rim) av Solstrale VIP
Läst 221 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2022-10-21 10:15



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
Fin text om poesins, det skrivna ordets, betydelse.
2022-10-24

  Respons VIP
Spännande tankar om poetens roll och poesins funktion. Det är ingen tillfälligt att ordet krig och brandfackla återkommer som en spegling av det vi lever i nu.
2022-10-23

  Öknens Ros VIP
Att skriva är att leva, att låta tankarna flöda fritt.
2022-10-22

  Susen VIP
Tänkvärda rader. Förnimmer tröst i orden och värme till poetiska själar
2022-10-21

    Lena Staaf VIP
Fin reflektion över skrivandets inre väsen.
2022-10-21

  Blomma-Stjärna VIP
"poeter skildrar det absoluta nuets inre"
. ord jag tar till mig - tack!
"perspektiv beroende på kynne och stil"
ja, så klart!

man sjunger för barnet, man ger tröst, ja
och man präglas av samtiden
idag "krigets nu"

tänkvärt allt - tack!
2022-10-21

  Maria Sundelin VIP
Att skriva är nog för oss flesta här nödvändigt för vår existens

2022-10-21
  > Nästa text
< Föregående

Solstrale
Solstrale VIP