Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Solstrale…


ANTROPOMORFISKA DJUR I JULEÅ - Resumé Adventskalender 2023

Hej, kära läsare av min adventskalender 2023 Panik I Juleå!

Jag vill tacka alla som följt med i fablernas värld i Tomtelandet i min Adventskalender 2023 Panik i Juleå! Era kommentarer och privata kommentarer har gett mig pepp och inspiration. Det finns en förklaring såklart till varför en författare väljer att låta djuren tala i fabeln. Det är förstås vad en fabel är dvs en berättelse med antropomorfiska djur.

Att välja fabel för min julsaga handlar om att ge naturen och djuren i den en röst. En röst som ger oss möjlighet att emotionellt interagera med djur i natur. Allt för att bli mer empatiska och omsorgsfulla på sikt till djur och natur. Ja det är vad fabeln vill uppnå att få oss människor att se djuren och naturen som en vän. Dessa vänner djuren blivit utvecklar människan samvete till i framtiden.

Fabel som format ger möjlighet till satir. Det ger mig som författare möjlighet att infantilisera människan på samma gång. I denna julsaga valde jag att ta in djuret för att neutralisera min egen aversion till vissa politikers beteende. Detta för att själv närma mig en acceptans till dessa politiker. Tidigare tog jag fram skämskudden när de uppträdde i media. I år var det två politiker som bjöds in i form av gris och en jätte, tänker mig dock att jätte inte är ett djur, men dock väl en sagofigur som fick duga. Ebba från Buschen kan ni säkert redan förstå vem jag menar. Men Mummrik Grytlock kanske inte är lika enkel att ana vilken politiker jag avser här. Jag syftar såklart på, Gunnar Ström vår justitieminister. Jag har lyckats efter att ha skrivit sagan stanna kvar och lyssna på dessa båda personligheter i politiken tack vare min bearbetning i denna Adventskalender... skrattar gott åt mig själv här :)))...

Varför formaterar jag texten som jag gör? ... jo det finns som sagt många copy cats här på poeter.se och allmänt sett i sociala medier. Därför valde jag ... punkt punkt punkt efter varje mening och inga stora bokstäver i början av varje mening. För då krävs det att copy caten redigerar om, och copy cats är ju som förståeligt lata, därför snor de ju annars inte andras texter för att få ta åt sig äran utav. Där med framgår även mitt sätt att formatera att det just är mitt signum och därmed blir det uppenbart den sk stölden. Ja det stjäls men det går med min formatering att hitta tjuven och anmäla detta vidare. Dock är det inte ofta som det leder till ekonomisk kompensation men dock blir tjuven smälld på fingrarna. 

Nu till berättelsen julsagan Adventskalender 2023 Panik I Juleå och innehållet i den. Omkring mig sker en del dramer och konflikter. Dessa deltar jag aktivt för att lösa där det ges mig möjlighet. Jag deltar aktivt där det går för att förhindra konflikter eller katastrofer i min egen krets. Ibland sträcker sig mina aktioner till att påverka samhället eller stå upp för det som är lag och rätt. Det kan kännas hopplöst att inte alltid nå fram i det sistnämnda. Då får julsagan sin mening för mig dvs här faller mina goda tankar om människan i naturen med djuren i god jord. Dessutom som ovan bearbetar jag mina egna tillkortakommanden att exempelvis inte ha haft tålamod med låt säga politiker m.fl, ingen nämnd och ingen glömd... Min terapi har lyckats framgångsrikt och jag kan nu titta på Gunnar Ström och Ebba utan skämskudde ;) ...

Tack vare läsaren med sina kommentarer har julsagan drivits framåt! Den inspirationen och peppningen jag fått och behövt har självklart gett mig kraft. Varje dag har jag börjat att skriva sagan efter kl.09.00 dvs dagens lucka/ avsnitt. Illustrationer har jag oftast gjort, eller skapat efter avsnittet är färdigskrivet. Ibland har illustrationen gjorts dagen innan eftersom cliffhangern jag lade dagen innan gjort det möjligt... då berättar jag till bilden sedan... Inspirationen kommer från tidigare kalender jag skrivit och innan dess kom den ifrån att jag pysslade och ritade ofta med mina små barnbarn som nu blivit 17, 16, 11, 10, 6 och 4 år... Pandemin höll oss isär och då ville jag ge mina barnbarn något fint att se fram emot till jul även då vi inte kunde träffas. 

Min pappa ringer mig varje morgon kl.09.00 prick och samtalet varar mellan en till fyra minuter. Min pappa läser och delar mina texter. För sex år sedan drabbades han av en stroke efter att han en månad innan haft en hjärtinfarkt. Då lovade han mig att han skulle ringa och trakassera mig varje dag per telefon. Eftersom jag hade klagat lite på att han nog varit ganska frånvarande pga att min far är arbetsnarkoman. Sagt och gjort pappa började ringa mig dagligen, men i början talade han inte tydligt pga av inverkan av stroken. Då skojade jag med honom en lördag då han ville sjunga om sola i Karlstad stad. Det lät som om han sade Kazakstan... så därför sjunger vi varje lördag "det är lördag i dag och det är dans i Karlstad stad, och i Kazakstan"?... sedan har vi en visa för varje veckodag. Detta är också en inspirationskälla för mig att veta att min pappa är idag ett dedikerat fan av min julsaga. Det är glädjande och smittar nog av sig i sagan själv. 

Årets ämne blev avund, svartsjuka och mörka krafter därför att världen ser sådan ut. Parallellt med denna mörka värld växer mina äldsta barnbarn upp och ska bli vuxna kvinnor. Med allt vad det i dag innebär att vara unga allmänt sett så att vara kvinna är extra riskabelt så som världsläget ser ut. Fler kvinnor än någonsin vittnar om utsatthet och ofredanden i olika grad både i det verkliga livet och på nätet. Internetlagstiftning och internetpoliser finns men än hinner inte dessa poliser med att beivra sexuella trakasserier på nätet. Om så en liten del av min saga detta år hamnade i en virtuell loop dvs det avsnitt då jag som författare hamnade inne i min saga syftar till AI artificiell intelligens eller artificiell interaktion... Ja detta är och kommer förbli lika farligt som med vanliga internet dvs internet när det kom det släpptes helt fritt utan några lagar eller regler. Här hoppas vi att denna mörka kraft AI kan komma att utgöra i fel händer innan den släpps lös har fått AI-lagstiftning, AI-poliser och AI-utredare som kan sin sak och att lagstiftningen är kapabel att möta den mänskliga faktorn. Dvs de mörka krafter vi människor ska vara medvetna om att vi bär på, även passivitet är en mörk kraft - med det menar jag att inte agera för att initiera AI regler och anpassa dem så att det skyddar användarna, unga som gamla är också en mörk kraft. Det gäller att hålla sig på rätt sida av kraften och välja den goda sidan.

Därför med min julsaga kom jag mig upp och sjönk inte ned i mörkret själv... jo varje vinter möter jag i min kropp ett hinder. Växlingar i temperatur i min skadade kropp gör att värken tilltar. Med denna värk kommer minnen av mörka erfarenheter av livet. När detta smärtkaos drar igång blir jag oerhört trött och det påverkar hela välbefinnandet. Då tänkte jag att en julsaga med en deadline som jag arbetar emot kan lyfta mig, Det har ska jag säga fungerat bättre för att pigga upp mig än en terapeut. Till detta kommer även läsarnas reaktioner som kryddar livet mitt med smått och gott. Det betyder att min tacksamhet är stor till mina läsare och dem som delar med sig av sina tankar och idéer om min julsaga. Därför ännu ett tack och bock för det fina stödet! 

Min plan är att fortsätta att skapa julsaga i form av Adventskalender även 2024. Nu har jag skapat från förra årets julsaga en cliffhanger för mig. Två små barn ska födas av två kvinnliga rollfigurer som inte lever ihop med sin man, och kvinnorna har samma far till barnen. En modern nöt att knäcka att vara ung, vänner och dela kärlek, ja de är inte tanke på bigami här inte. Dessa kvinnliga rollfigurer har en egen plan att tillsammans utan denna svekfulle man ta emot barnen. Dock veknade den svekfulle mannen och fick sig en tankeställare och ges under året en föräldrar utbildning. Ja det är kanske inte det vanliga att en ung man styr upp sitt liv och tar ansvar. Men i min julsaga så sker det mirakel och detta till inspiration till andra att se det är möjligt. Det finns så många som kraxar där ute och säger elaka saker eller kommer med dömande. Därför är det för mig viktigt att visa på exempel att trots motgångar och trots felsteg finns en väg tillbaka! Ljuset segrar! 

Med detta vill jag nu hoppas på att du får ett glädjerikt år 2024! Vi ses i framtiden! Solskenskram på er så länge! /:) Solstrale...

 
Övriga genrer (Essä/Recension) av Solstrale VIP
Läst 87 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2024-01-18 15:12Bookmark and Share


    Lena Söderkvist VIP
Copycats gillar jag inte, men andra katter går hem hos mig. Mer julspänning framöver alltså. Härligt.
2024-01-19

  Maria Sundelin VIP
Kul att du fortsätter

2024-01-19

  Jeflea Norma, Diana. VIP
UNDERBARA BERÄTTELSER FRÅN SAGORNAS LAND Luleå, jag känner skuld för att jag inte har läst dem alla, men jag önskar att du skulle filma och förvandlas till en julkalender.tv-serie, år 2024/
2024-01-18
  > Nästa text
< Föregående

Solstrale
Solstrale VIP