Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En dag på gården

Över ängarna ligger dimman som en dyning
Där hästar går i denna dunkla gryning
Gården ligger tyst ännu någon timma
Vid horisonten kan man skymta dagens första stimma

Se där tänds en lykta i kökets lugna vrå
Pigan går med ämbar i morgonen den grå
Hon hör hon måste mjölka då juvrarna är stinna
Trots diset denna morgon är vägen lätt att finna

Nu börjar gården sakta att åter vakna upp
Från hönehuset hör man en tidig morgontupp
En dräng går ut på trappan med nattaskäl i hand
Han tömmer det runt knuten, det brukar han ibland

Härden brinner varmt och gott med ärtagröt på spis
Drängen kommer in igen med ved och lite ris
Man sätter sig runt bordet och husbonn ber en bön
Tack min gud för maten, den arma krakens lön

Man bryter upp från bordet och manfolket går ut
Kvinnorna dom stannar till morgonen är slut
Idag skall männen skörda en åker eller två
På betor och potatis så mycket dom kan få

Kärran spänns för hästen och männen sitter upp
En dräng han far i backen när kärran når ett gupp
Roat skrattar alla när drängen kärra jaga
Jag skulle inte springa här om någon vägen laga

Att skörda grönt på åkern är slitsamt för envar
Den värk man får i ryggen kan hålla sig i dar
En piga kommer åkande med vatten och med mat
Man sätter sig i brynet, alla runt ett fat

Broderlikt dom delar och tar sig sen en pris
Om någon lat har varit, av husbonden får ris
Sen går dom ut på åkern och jobbar dagen lång
Och vänder hemåt tidigast vid aftons solnedgång

När skymningen har fallit man sätter sig runt bord
När middagen är dukad hör man husbonns ord
Jag tackar gud för hälsa för maten och för allt
För skörden som vi hann få in innan det blev kallt

Efter maten sitter dom en timme eller två
Pratar lite för att sen på bolstren sömnen få
Uti natten kommer dimman, rullar sakta in
I sängen ligger husbonn och kramar hustru sin




Fri vers av Thommy
Läst 350 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2007-08-07 15:27



Bookmark and Share


  Bodil Sandberg VIP
Suveränt underbart fyllt av doft ur tiden....sparar den såklart!!!!
2007-08-08

  Carlita
vilken underbart fint genomgång av dagen på en gård.. fint o varmt vackert Thommy, i vanlig ordning!
2007-08-07
  > Nästa text
< Föregående

Thommy
Thommy