Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Skissar fram en känsla



~¤~

En luftspegling i horisonten . . .


med taltrastens sång,
en papersbåt lämnar hamnen.

- Fata Morgana skrattar

~¤~

Fata morgana (italienska fata Morgana "fen Morgana", av Morgan le Fay) är ett hägringsfenomen där objekt och områden bortom horisonten blir synliga, men kraftigt distorderade så att de blir utsträckta i höjdled och bildar höga torn och block. Hägringen är vanlig bland annat i polartrakterna och i Messinasundet utanför Sicilien.

Fenomenet är en så kallad övre hägring, och uppstår till följd av temperaturinversion, när varm luft befinner sig ovanför kall luft. Ljuset bryts i temperaturskikten och reflekteras tillbaka till jorden. Allt eftersom temperaturerna, och därmed förutsättningarna, ändras så ändras även hägringens utseende. Det antas att detta är grunden till att fenomenet har fått sitt namn av den trollkunniga och skepnadsbytande fen Morgan.

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Fata_morgana

~ ¤ ~

 




Fri vers av Night Soul Woman
Läst 611 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2007-09-12 10:00



Bookmark and Share


  Lars Granlöf
Fin dikt
o tack för informationen för de visste inte jag.
2007-09-12

  Bjarne Nordbö
När du skissar känns det och nu syns det med.
2007-09-12

  Maria Zena Viklund
fata morgana också vårt öde! fint skrivet!
2007-09-12

  Mari N
Är det här bara en skiss bävar jag för det färdiga resultatet. Kan det bli mer fulländat än vad det redan är?
Och tvärvändningen med
\"- Fata Morgana skrattar\"
Det gillar jag.
2007-09-12
  > Nästa text
< Föregående

Night Soul Woman
Night Soul Woman