Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Dags att lämna över

Bonden han hade ett ämne att spöra
Han kände att tiden var mogen att göra
Kom mina barn och sätt er vid bord
Så att jag med eder må växla ett ord

Mor är ju gammal, i barndom hon gått
Hon bär inte längre på ansvarets lott
Jag själv är till åren med lemmarna trötta
Med värkande axlar och lederna nötta

Det tar mig för ont att slita på fält
Och fortsätter jag så går vi mot svält
Därför tänkte jag tid är för Hans att ta över
Och slå våra soldränkta ängar med klöver

Som sonen den äldste du ärver min gård
Och bror din betalar du när du får råd
Din brors del av arvet får inte förringas
För då kommer betalningen av dig att tvingas

På undantag går vi, mor din och jag
Med husrum på gården och tre mål per dag
Vad säger ni söner om tingen jag sagt
Låter det bra och rätteligt lagt

Ja svara Hans, nog är det hög tid
Att båda ni gamla skall få lite frid
Och sitta i solen på åldrande höst
Så slipper du dammet från åkern i bröst

Ansvarets börda han givit sin son
Han lämnar nu jobbet han längtat ifrån
Han sätter sig ned invid hustru så grann
Och tänker hur lycklig att henne jag fann




Fri vers av Thommy
Läst 328 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2007-10-30 19:25



Bookmark and Share


  hellen
åh man kan verkligen se dem sitta där vid bordet du framhäver verkligen både ord och bild på ett otroligt fantastiskt sätt! tack för att vi får ta del//hellen
2007-11-03

    JJ VIP
Dina dikter tar mig till svunna tider! Förhoppningsvis är dom åtminstone svunna vad gäller \"undantag\" man vet ju inte hur det går med pensionerna i framtiden... Hursom bra dikt! Mvh. JJ.
2007-10-31

  Bodil Sandberg
Du är så fenomenal på att skapa stämning och bilder...din berättarkonst är otrolig!!!
2007-10-31

  Erik L
Snyggt och ålderdomligt skaldat! Bra skrivet!
2007-10-30

    Brell
För mina tankar mot en sång. Bra rimmad lite berättelse. En applåd för denna.
2007-10-30

  Lyckohäxan Enediel
Åh vilken mysig text! Snyggt som bara den =)
2007-10-30
  > Nästa text
< Föregående

Thommy
Thommy