Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jul hos bonden i Skatskär

Hos bonden i Skatskär man firade jul
Grankvistar lade man i vestibul
Man ville ju inte få snön in i stuga
Som hinder mot det fick väl grankvistar duga

Långväga gäster kom ofta i släden
Med fällar runtom sig och skrymmande kläden
I stugan så fick dom sig supen till livs
Och nybakta kringlor till gästerna givs

Nu åt man och drack man och sjöng lite grann
Och i spisen så dansade lågan som brann
Ute det snöa och vinden den tjöt
Men inne man kommit till mandel med gröt

Det banka på dörren och barnen blev rädda
Det är nog julbocken så gör er beredda
Dom öppnade dörren, han började stångas
Yngling i fällen lät sig ej fångas

Många fick känna på hornen i panna
Dom köpte sig fria med sup från en kanna
Så lunka han vidare till nästa gård
Där folket fick smaka på pannan hans hård

Nu la man ut halmen för gäster att sova
Och snart hördes snarkningar det vill jag lova
Tidigt man vakna man skulle till kyrka
En kringla i magen och en sup utav styrka

På släden man hängde en bjällrande klocka
Som skrämde det onda man ej ville locka
Man akta sig noga att komma för tidigt
De döda dom fira sin otta påstridigt

I kyrkan gick vakten med stöten i hand
Och puffade folk ifrån drömmarnas land
Sen tävla man hemåt i rasande fart
Till supen och skinkan och annat ätbart




Fri vers av Thommy
Läst 376 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2007-12-16 18:09



Bookmark and Share


  Lyckohäxan Enediel
Åh det är DÄR man ska fira jul! Såg en tydlig julstämning i raderna...snyggt diktat med jättefina rim!
*tummen upp*
2007-12-21

    Wewill
super bra :D nu fick jag genast julkänsla :D
2007-12-18

  Bodil Sandberg
Så fenomenalt snyggt du målar upp det och som alltid med känsla och inlevelse poetat..applåder!!!!
2007-12-18

  Carlita
helt suveränt thommy. ingen skriver såhär som du. du målar upp en saga för mig. det är alltid likadant när jag läser dina texter, jag inte bara läser det du beskriver, jag ÄR där. du är en mästare på detta!
2007-12-17

  Erik L
Härlig dikt med klara bilder! Gillas i denna jultid!
2007-12-16

  charlotte hedendahl
Suveränt härlig dikt!
2007-12-16

    JJ VIP
En härlig dikt! Som det riktigt luktar gammeldags jul om!!! Mvh. JJ.
2007-12-16

    sunnanvind
Bokmärker o applåderar tills tomten kommer! Suverän text!
2007-12-16
  > Nästa text
< Föregående

Thommy
Thommy