Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
om ett alldeles för vanligt fenomen och vägen ut...


Slag av många slag...


I skolan blev jag slagen...
i häpnad, tvär och blyg
jag genomled då dagen
ej väpnad, icke dryg

Var felet låg jag undra'
ej tänkte jag var grön
men räknade till hundra
där blänkte kunskap skön...

Mitt efternamn man gjorde
till annat då i hat
min skepnad grät, man borde...
förbannat! sådant tjat

I böcker fann jag trösten
och minnet var min stav...
men mulnade mot hösten
då sinnet grävde grav...

Nog regnade väl slagen
blev mulad vintertid
nog mulnade väl dragen
i bulad barndomstid

Så "socialiseras"
ock' många barn idag
apologetiseras
som vrånga "djungelns lag"...

Men jag var kär i plugget
fast rastom var som pest
i klassen var på hugget
och stundom även bäst

sånt retade de flesta
jag led och stukad blev
förtegen för det mesta
men vreden blev mitt drev...

Om sådant har jag talat
i dikten, prosa med
fast tårarna har skvalat
blev sikten icke sned

Snart drog jag mina färde
till staden söderut
där fann mitt mänskovärde
när traden tog mig ut

Men om i byn jag stannat...
nu knottrat är mitt skinn
Mitt liv då varit annat
ej klottrat, gått i spinn

Ej funnits hade damen
som fann sin bok och bock
När modet sprängde ramen
där rann båd' tok och pock...




Bunden vers av Caprice! VIP
Läst 349 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-09-05 12:11



Bookmark and Share


  Måna N. Berger
Jo, det var ett par helvetiska år, att komma som ovant ensambarn till en skola utan att känna någon och skilja ut sig från första början, att väcka avundsjuka genom att vara annorlunda, det var slag och knuffar, snöpulning, om vintern, det var att ligga i ett lerigt dike och försöka låta bli att grina när plågoandarna stod runtomkring och skrattade, det var att bli hånad av läraren inför alla, det var att stå ensam mitt i ringen på rasten när glåporden haglade - och lärarna utgick från att vi lekte... Ända tills jag lärde mig slåss och slutade vara rädd.
Jag känner igen mig i en del av dina erfarenheter. Dock inte alla. Jag slog tillbaka. Till slut. Och gick undan, inte av rädsla utan av förakt för småaktigheten och inskränktheten. Någon gång började jag förstå att annorlundaskapet var en styrka. Det blev min väg ut. Men taggarna sitter kvar.
2009-09-05

  Carola Zettergren
Jo den vägen har mången bokmal vandrat..sorgligt och sant, bra skrivet!!!
2009-09-05
  > Nästa text
< Föregående

Caprice!
Caprice! VIP