Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

ett alltför vanligt oskick




Nattlig reflektion som slår bakut


Det stör mig svårt att pluralformer pläga
på denna sajten nyttjas ock för en

här kunna generöst poeter säga
att himlen valla stjärnor så allen

men den som älskar språket lyfter blicken
och viker undan från en sådan grop

så svälj nu nesan, ävenledes hicken
Begrunda detta - det var alltihop





Bunden vers (Rim) av Caprice! VIP
Läst 272 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2011-02-07 02:02



Bookmark and Share


  Caprice! VIP
Pluralformer tillhör (tillhöra) en förgången tid. Det skulle förvåna mig storligen om man undervisar om dem i den obligatoriska svenskundervisningen.

Men i poesin har (hava) de sin plats. Där används de pga sin skönhet, man får en speciell känsla av dem, lite högtidlig kanske. De ger (ge, giva) ofta bättre rytm åt de skrivna eftersom verbet ifråga ibland då får en stavelse till, dessutom slutar (sluta) de öppet dvs. på en vokal och detta ger en viss rymdkänsla, det blir lite högstämt. Ex: komma, kommo (kommer, kom), springa, sprungo (springer, sprang), simma, summo (simmar, sam/simmade).

De kommer/komma; de kom/kommo (båda är korrekta).
Han kommer - han komma, det sista blir fel. Och i dikten ovan är "himlen valla" ett exempel på felaktigt använd pluralform. Himlen är en, inte flera (inte i det exemplet...).
Har sett formen användas felaktigt även i titlar. Senast nu i natt.

Det stora problemet med pluralformerna är förmodligen att de i presens oftast är (undantag här: äro!) precis likadana som i infinitiv: att springa, vi/ni/de springa - men "han springer", aldrig "han springa" såvida det inte finns ett hjälpverb, då är det hjälpverbets pluralform man måste se upp med: de kan/kunna springa, han kan springa, han kunna springa - det sista är fel. Han vill äta, inte "han vilja äta"; verbet 'äta' står här i infinitiv och kan därför inte böjas.

Ibland används två eller flera hjälpverb: han skulle vilja äta - han skola vilja äta. Nej, det sista här torde ingen känna för att skriva. "Han skulle komma att vilja äta" - han skola komma att vilja äta. Brrr! Denna sista bastard får vi förhoppningsvis aldrig se i skrift, annat än som exempel på grovt felaktig användning av vårt vackra språk.

I korthet: vid ental dvs. singularis (han/hon/den/det/pojken/flickan/konspiratören/hetären/bordet/pörtet osv) - aldrig pluralformer!

En lång lektion men tyvärr nödvändig. Dock långt ifrån fullständig.
;-)
2011-02-07

    ej medlem längre
Jag kan förstå att du som verkligen kan språket störs av att det används fel! Månne är det våra invandrare eller dyslektiker?
För annars blir man ju lite oroad av svenskundervisningen i skolorna.
Kan du ge ett exempel på felaktigheterna? En finskkärring kan ju lära sig lite av dem;)
2011-02-07
  > Nästa text
< Föregående

Caprice!
Caprice! VIP