Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ja så var det tid att säga adjö till nikotindjävulen . . .


En rökares bekännelse, nej tack till rökning! (komprimerad version)



Hej och hjärtligt tack för att jag här och nu får tillfället att framföra mina åsikter emot rökning som är en dödande drog och kapitalslukare i dagens samhälle
(1).

Ett samhälle
(1)  där cancer, hjärt- och kärlsjukdomar slukar tusentals offer varje år på grund av rökning.

Samhället
(1) där rökningen och dess bieffekter slukar enorma belopp.

Vårt samhälle där
(1)  människors hälsa och välmående, kliniskt så väl som psykologiskt skulle kunna förbättras om det inte berodde på att så många fortfarande röker och är fast i nikotinberoende.

För ett beroende är det som kan klassas som vilket drogmissbruk som helst. Jag som så många andra rökare är "envis som en åsna" [stilfigur] då jag hela tiden försöker att finna på råd för att fortsätta röka.
(1)= Anafor (från grekiskans anaphérō, "jag upprepar") stilfigur

Själv började jag att röka
ganska sent i livet, jag startade mitt nikotinmissbruk 2004 då jag efter en lång sjukskrivning testade på att ”feströka” och efter bara någon månad var jag slav under nikotinet.

Just nu gör jag ett tappert försök att sluta röka då jag tror mig veta ganska säkert att rökning är mycket skadligt för hälsan, dels min egen hälsa och även för omgivningen. Man säger ju ”hälsa gärna och gör det ofta”, det tycker jag ska gälla även för vår egen hälsa och välmående genom att vara rädd om våra liv.

Människans behov av droger bottnar i en naturlig längtan att fly undan med något som vi anser är bra för oss själva och avkopplande.



Hur många har inte hört det ironiska påståendet;
 ”- Nä nu är det tid för lite frisk luft”
varefter personen har försvunnit ut i snöstormen för att kunna fylla sina lungor med rök och stilla sitt nikotinbehov å andra sidan har väl aldrig någon hört att en rökdykare vid brandkåren brustit ut i glädje med:
”- Hurra det brinner på Åhléns, dags att få lite frisk luft”.

Det är vi själva som väljer drogen, det är inte drogen som väljer oss.
Jag tror att det går att jämföra andra drogbehov som till exempel spelmissbruk, sexmissbruk, matmissbruk och narkotikamissbruk om man bortser från social status och bara ser på drogmissbruket i sig själv, med det vill jag inte dra paralleller med en hemlös som lever på gatan under tungt missbruk jag vill bara påtala att den personen faktiskt kunde vara vem som helst av oss som sitter här idag.

Hur många av oss oroar sig inte för att vi blir för tjocka men det är få som gör någonting för att förbättra situationen genom att äta mindre och riktigt samt att motionera mera.

Så är fallet med rökningen vi märker att vi rökar mer och mer så en dag sitter vi där och rökar våra 20 cigaretter om dagen samtidigt som vi inser att vi har problem att sluta och själva rökningen i sig har blivit en falsk trygghet för vårt välmående.
Det är i sådana lägen oerhört viktigt att de som inser problemet som rökningen för med sig söker professionell hjälp, det finns en mängd stöd för att sluta röka.
Sluta-Röka-Linjen ger råd och landstinget har sådan hjälp om och med diverse hjälpmedel så som nikotintuggummi, nikotininhalator samt en del receptbelagda mediciner som dämpar nikotinsuget.

 Men kom ihåg att det gäller att även sluta med dessa preparat då är det bra att ha professionell hjälp från början. Gör man detta med respekt och uppmuntran till sig själv och med en fast övertygelse om att man faktiskt får ett bättre liv utan nikotinberoendet så går det men det kan vara kämpigt att sluta med sin drog då är det bra att ha någon att prata med som själv slutat röka, en så att säga stödperson.
Förutom beroendet finns det oftast flera anledningar till att man röker trots att man känner till riskerna. Man röker för att det känns bra för stunden, för att passa in i en gemenskap, för att ha något att göra, för att ta en paus, för att umgås eller för att stilla oro. Det finns också vissa kroppsliga besvär där rökning kan ge en viss lindring. Exempelvis kan nikotin lindra tarmsjukdomen ulcerös kolit. Men sammantaget är riskerna med rökning betydligt större än de positiva effekterna.


För en del människor är risktagande en viktig del av livet, och många rökare tror fortfarande att de med lite tur kan undvika skador. Men undersökningar visar att rökare både dör tidigare och är sjukare än andra.

 

Alla som röker ett helt vuxenliv får skador. Om man röker ett paket cigaretter om dagen och drar halsbloss, så löper man följande risker jämfört med icke-rökare:

  • 15 gånger större risk att få lungcancer

  • tio gånger större risk att få matstrupscancer

  • tio gånger större risk att få kronisk lungsjukdom, KOL

  • fem gånger större risk att få hjärtinfarkt om man är under 50 år

  • tre gånger större risk att få slaganfall, stroke


Att sluta röka är alltid en hälsovinst!

Rökning orsakar nära 7 000 dödsfall varje år. Hälften dör före 70 års ålder. Att vaneröka är ett av de största hoten mot den egna hälsan som en person kan utsätta sig för. Drygt 15 procent av alla svenskar över 18 år röker dagligen, nästan lika många röker av och till, och i stort sett alla vet att det är farligt. Ändå har många rökare mycket svårt att sluta. Men det finns bra råd och behandlingar när man väl har bestämt sig och det är alltid värt att försöka sluta röka.

Jag säger nej, rökning är ingenting för mig

Ni som röker! Sluta rök så lever ni sannolikt mycket längre! Tusen tack för att ni tog av er tid för att lyssna på mig.

Tack och Hej!






Övriga genrer av DanSan
Läst 631 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2008-04-25 09:47



Bookmark and Share


  Ewa-Britt Nilson VIP
Intressant läsning!
Lycka till med rök-
avslutningen! Läs
gärna min \"Av barn
får vi veta sanningen!
2008-05-10

  Larz Gustafsson VIP
Härligt, Dan.
Best of luck, m8.
2008-04-27

  Rune Thorsell
Hej!

Jag började röka 1 oktober 1947. Rivstartade med ett 20-pack om dagen. Anledningen till att jag började röka var att jag alltid varit dummare än tåget.

I slutet av oktober 1980 lade jag av tvärt. Anledningen till detta var att jag blev vit om läpparna, om fingarna samt om Juan Carlos.
Dessutom hade läkaren börjat diskutera olika kistmodeller (ek, furu etc) eller urna för den som tyckte kista var för dyrt.

Det blev ett halvt års helvete, men jag envisades. Idag - snart 28 år senare, har jag glömt allt om rökning. Jag kan äta en god middag samt ta kaffe med cognac utan att börja treva som en galning i fickorna. Tack och lov!

Nära jag ser unga flickor röka, skär det i hjärtat på mig.
2008-04-25

  Connie
Fantastiskt bra! FÖR STÖRST AV ALLT ÄR INTE TJÄRLEKEN!

Industrierna verkar ha lika svårt att sluta röka som människorna!
2008-04-25
  > Nästa text
< Föregående

DanSan
DanSan