Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

smörstekt kantarell

En dikt
av Nils Ferlin räcker
för att jag ska minnas
mammas röst vid diskbaljan
hon läste gärna dikter
till klirret av porslin

en talgoxe i en buske
eller en skock med sidensvansar
räcker
för att jag ska minnas min vackra pappa
skynda genom hallen
med kameran om halsen -

Nu
när ni inte längre finns...

era älskade gestalter
ingav ibland fruktan
jag kände mig hatad
när pappa drog in mig
och slog mig med rottingen
när mamma slöt sin mun hårt
och stängde in mig i garderobens mörker

på väg till farmor och farfar, vissa söndagar
gick vi förbi ett konditori
och vi, Neta och jag, fick välja vår egen bakelse
( jag valde en liten rund, med marängbotten
spritsad brun creme på toppen
och ett körsbär i mitten)

ni hade en skön kärlek till naturen
sandkullar vid havet
ni gav oss tid med snäckor och tång och maneter
spade och hink
och fin utflyktsmat fick vi;
macka med stekt ägg
mugg med mjölkchoklad
och äpple eller apelsin

jag minns bilturer på slingriga grusvägar
och ofta måste jag be pappa stanna
för att lägga mig i ett dike och kräkas
men doften av gräs och jord
var himmelskt härlig efteråt -
och jag ville så gärna dröja
inte höra
pappas irriterade röst;
Är hon inte färdig än?

jag tror, att vår kärlek till varandra
ofta gick i otakt
men inte när vi vandrade i skogen, om hösten
med varsin korg för svamp eller bär
för då gjorde det ingenting att
jag släntrade efter
jag var så tyst som en mus och det tyckte ni om
mig lockade myrstackar och ekorrar
och nötter och kottar (att göra djur av)

dofterna av skogen följde oss hem
i våra kläder, i svamprenset
och i sirapsmackan
med ett berg av smörstekt kantarell!







Fri vers (Fri form) av Blomma-Stjärna VIP
Läst 248 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2018-10-30 01:33



Bookmark and Share


    ej medlem längre
En vacker barndomsskildring trots att den är stundtals hård. Men kärleken löper som en röd tråd genom texten.
2018-11-05

  Anya VIP
En berörande text med både ljus och mörker. Finns en mognad i orden...en acceptans av det som varit. Starkt!
2018-11-01

  Marita Ohlquist VIP
Så bra du skriver om dina barndomsminne, ser, hör och känner!
2018-10-31

    Elisabeth Nilsson VIP
En härlig nostalgitripp, med både ris och ros. Ändå lyser kärlek och samhörighet så vackert.
2018-10-30

  Kungskobran VIP
Så fin berättelse om barndomen, känner igen mycket
2018-10-30

  aol
Varmt berättat känner igen rottingen oxå,
2018-10-30

  ULJO
Vilka härliga minnen du delar med dig av. Tack för det
2018-10-30

  Respons VIP
Så många starka minnen av kärlek och utsatthet som ryms i denna berättelse om familjen.
2018-10-30
  > Nästa text
< Föregående

Blomma-Stjärna
Blomma-Stjärna VIP