Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2020 är det 75 år sedan


Vi gick i dödens skor

Vi gick i dödens skor

barfota i trasiga kläder

naken hud förolämpades

hand i hand in i dödens kammare

 

de stal våra tänder

hånade våra händer

som möttes för att skiljas

 

de slog isär med pinnar

och skrattade

åt allt det nakna

som var vi?

 

de stal våra hår

och lämnade oss

barhudade

 

de tatuerade in dödens

stämpel på våra armar

i dödens gröna uniformer

 

de experimenterade med oss

för forskningens skull?

 

det var vi och det var dom

och vi var alla utan värde?

 

de stal vårt hopp

våra barn

våra släktled

 

de gömde oss bakom

skrikande elstängsel

den enda plats

där man kunde finna frid

och stanken av bränt kött

nådde våra svaga lungor

 

de staplade på hög

hår skor kläder tänder

som om vi aldrig hade hade levat?

 

de staplade kroppar i alla storlekar

som kastades som sopor

på en tipp

 

de brände oss till aska

för att dölja alla spår

 

de gav oss knappt vatten och bröd

utmärglade ända in till vår död

 

Vi gick i dödens skor

barfota i trasiga kläder

naken hud förolämpades

hand i hand in i dödens kammare

 

 

 

 

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2020 är det 75 år sedan.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

 

 

 




Fri vers (Fri form) av Ninananonia VIP
Läst 331 gånger och applåderad av 17 personer
Publicerad 2020-01-27 19:15



Bookmark and Share


  Stanley Rydell
Otroligt starkt skrivit om det ohyggliga! Den strikta formen förstärker det berättade så det berör inifrån.
2020-07-12

  Anya VIP
Var i Auschwitz i höstas. Fasansfullt. Dina ord är starka.
2020-02-17

  Lars Hedlin
Mycket bra och viktigt att inte glömma ! Tack och kram
2020-02-01

  Bibbi VIP
Starkt berörande.
2020-02-01

    ADI Nehlin
Stark text!
2020-01-28

  ULJO
Ett dåd vi aldrig kommer att förstå heller aldrig någonsin acceptera eller förlåta.
2020-01-28

  M:tin
Berörande skrivet!
2020-01-27

  M:tin
Synd bara att kommunismen ses som de goda, fler människor har mördats i kommunismens namn.
2020-01-27
  > Nästa text
< Föregående

Ninananonia
Ninananonia VIP