Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

När jag var liten

En gång var jag 6år
otålig på att tomten skulle komma

Mamma, är det kväll, snart
frågade jag var tionde minut

Till sist erbjöd sig farfar
att gå ut och gå med mig

Det var en härlig stund
Farfars hand om min

Jag fångade snöflingor på min tunga
Farfar pekade ut stjärnor när det mörknade

Äntligen julklappsdags
dockspis med riktig ugnslucka
stetoskop och spruta att leka doktor med
strumpbyxor med ränder i gult, svart och grönt
och en bok, Barnen i Bullerbyn


När min farfar var 6år dog hans far i en gruvexplosion
och farfar fick försörja sin mor och syster

Han blev satt med andra faderslösa i en källare
för att knyppla och knyta mattor


Mormor som födde barnen hemma
och därpå fick gå upp och ut för att mjölka korna
sa till mamma;
"Du har det allt bra, du, Mabel
Du har vatten i kran, spis att slå på och av
toalett inomhus och badkar"

Man fick inte vara bortskämd
då fick man stryk med rottingen
Man skulle äta upp maten
"Tänk på de hungriga barnen i Afrika"

Man skulle inte säga emot en vuxen
Man skulle vara tyst vid matbordet

Jag minns en konstig känsla av optimism
kanske också skuld och skam
det var så mycket som det tegs om

Jag föddes efter andra världskriget
när allt det värsta redan hänt...

Jag minns skyddsrummet i källaren
bunkrarna vid Limhamns strand...

och att allt som kallades modernt
var fint.


























Fri vers (Fri form) av Blomma-Stjärna VIP
Läst 183 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2022-01-25 01:41



Bookmark and Share


    Sefarge VIP
Tänk så mycket känslor
Jaget kan få fram från
Det förgångna som
berör så starkt
Än idag?
Bravo!
;)
2022-01-31

  Bengt H VIP
Känns som en lyckad improvisation.
2022-01-29

  Marita Ohlquist VIP
En intressant och mycket läsvärd text av tiden som var.
Berörande med gemenskapen med din farfar.
2022-01-26

    Lena Söderkvist VIP
Massor av intressanta iakttagelser du har gjort. Som barn är man uppmärksam av instinkt, det är en överlevnadsgrej tror jag. Du berättar personligt och inlevelsefullt om ett Sverige som har varit.
2022-01-26

    Lena Staaf VIP
Gripande skrivet om barnets situation då och nu. Att vara faderslös hotade hela existensen. Barn sågs som små vuxna. Men din fina julafton gör mig varm om hjärtat!
2022-01-25

  Anya VIP
Vilken resa du tar mig på. Du skriver så levande men ändå poetiskt. Ett nöje att läsa. Tack för att du delar.
2022-01-25

  Kungskobran VIP
Det var tider de
fin berättelse

2022-01-25

  ULJO
Vilken läsvärd berättelse
2022-01-25

  Foohexa
Jag tänker mycket på då och nu
2022-01-25

  Foohexa
Jag kan tänka mig att projektion på barnen var ytterst vanlig.
Som nu fast i en annan fattning.
Ett tvång att växa upp fort
Nu känns det som om det är tvärt om.
Det är en generalisering naturligtvis men utan att igentligen vilja låta deppig så vet jag inte vad som är värst
2022-01-25
  > Nästa text
< Föregående

Blomma-Stjärna
Blomma-Stjärna VIP