Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Svenssonförakt

jag föraktar
Svenssonliv
vad det innefattar för mig
jag talar inte om medelklassen eller arbetarklassen
jag menar de tvättäkta Svenssonarna

föraktar tubsockar
grillkol
inglasade verandor
och Tupperwear

förlegade könsmönster
tigande leende kvinnor
som vägrar låta andra kvinnor hjälpa dem med disken
men ändå slamrar högt med tallrikarna som martyrer

ja det gör jag

Jag avskyr allt det präktiga
som byggs upp av obetalda lån

som betalar
för kalaset
för kopieringen av ett standardiserat liv

beskäftigheten
i deras blickar och repliker
jag har hört dom människorna förr
har sett dem i femtio olika men identiska utföranden

dom som är mycket bättre
för att dom är minst lika bra som alla andra

arrogans i jantekläder
likadan uniformering
samma klädvaruhus
samma märken
snobbiga men inte för dyra
Peak Performance,
kanske Foppatofflor
(för det var inne i Svenssonsvängen)
Märken som Björn Borg eller Dahlín
Svenska märken!

Normalt och fint
vilar på en grund av helt och rent
och det som inte är enligt jantemanus
det släpps inte in i hagen där de idisslar sina liv
det hålls utanför

vilken misstänksamhet
bakom allt det där helylle-tugget
om man inte är 100 % ylle, om man är av annat material

för om man inte är tvättäkta Svensson så är man inte
och kan aldrig bli
man kan aldrig invigas i Mellanmjölkens rike
även om man köper mellanmjölk

man kan lära sig mala på om vädret eller
gardiner
man kan Ikea-inreda sina rum, sitt kök med vitvaror av stål
man kan dra på en Thailands-semester, köra Volvo S 40 och hålla golven i sitt hus skinande, tallriks-substitut-rena

men man kan aldrig
aldrig bli en av pakten
om man inte fötts in i den

det jag föraktar mest
är nog den outtalade beundran/avundsjukan kring teve-altaret
inför folk, \"vanliga\" människor som LYCKATS i nån tevesåpa
som blir Super-Svenssons

det kunde ju ha varit dom...

för det är människor som inte har något speciellt alls
det är Svenssonmänniskor
som blir kända Super-Svenssons

Idol-Marie och Barbro \"Lillbabs\" Svensson

Jag skulle inte förakta dom så mycket om jag inte hela mitt liv
blivit föraktad
av dom som tagit patent på normalitet i vårat avlånga land
jag har aldrig fått leka med Svensson-Sara eller Svensson-Stefan
dom brännmärkte mig från början, redan på lågstadiet

Nu har dom frisersalong och radhus i Mantorp och har klämt fram några ungar
några kloner
som dom för vidare arvet till
Svensson-arvet i lagomlandet




Fri vers av Arwen
Läst 298 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2008-01-10 22:42



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Arwen
Arwen