Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Festen


Alla har samlats
Samlats för att fira farmor
Alla har klätt upp sig
Gjort sig fina
Alla pratar men ingen lyssnar
Och alla glömmer
Glömmer farmor
- att hon är döv
Alla har samlats för att fira farmor
men ingen pratar med henne
Alla har fullt upp att framhäva sig själva
Klär sig i påfågeldräckter
Håller krampaktigt upp en vacker mask

Jag krymper
Blir huvudet kortare än alla andra
Lyssnar på vad de säger
Försöker säga något bra
Men ingen lyssnar

Alla pratar rakt ut i luften
Ingen hör
Hör vad de andra säger
Det gäller att skrika högst
Så att de andra inte kan stänga ute det man säger
I ett hörn av bordet sitter farmor och hör ingenting.

Jag krymper
Hör bara ljudet
Ljudet av allas röster samtidigt

Mitt huvud håller på att sprängas
Sprängas av 23 röster
som samtidigt försöker säga vad de tycker

Jag flyr
Flyr ut i vardagsrummet
Där allt är tyst
Där inga röster hörs

Mitt huvud värker
Jag vill bort
Bort från alla människor som pratar utan att lyssna
Men det går inte så jag går tillbaka
Sätter mig på en ny plats

En människa börjar prata med mig
Rapar frågor som ger korta svar
- Hör hon vad jag säger?
Hon ifrågasätter mina svar
- Tydligen, men stannar det kvar?
Hon slutar rapa frågor
- Uppenbarligen inte

Festen tar slut
En del gäster tar adjö av farmor och går hem
Syskonen samlas
" Jag tror nog mamma tyckt det varit trevligt"
"Oja!" svarar de andra

Alla går
Farmor går och lägger sig
Mitt huvud värker
Kvällen är slut
Alla har splittrats upp igen

Ingen minns vad de andra sagt
och det ska dröja tills farmor dör innan alla samlas igen




Fri vers av Nattsuddan
Läst 385 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2008-11-02 16:24



Bookmark and Share


  kirsti j.
oj jag ryser!

shit elin vad bra denna var! den där slutmeningen sänder fortfarande ilningar ned genom benen på mig! särskilt när man vet att allt är sant..! gud vilken tillställning alltså..det är fruktansvärt..det skulle kunna vara en filmscen..

det är jättesnyggt skildrat..partiet där du sätter replikstreck är jättebra..snygg stilförändring, som gör så att det känns som att man är på plats..man ser riktigt framför sig något välmålat damansikte som vänder sig mot en och med ett tillgjort leende låtsats lyssna och intressera sig för det man säger men egentligen är mest upptagen med att sitta snyggt på stolen..

great work from a tragic world!
2008-11-03
  > Nästa text
< Föregående

Nattsuddan
Nattsuddan